Preskočite na glavni sadržaj

U riječkoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci očekuje se više od devet tisuća maškara

U velikoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala u nedjelju,11. veljače, sudjelovat će 93 maskirane grupe te više od devet tisuća maškara s 59 alegorijskih kola, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 11.02.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/RijekaCarnival/

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da veći dio karnevalskih grupa dolazi iz Primorsko-goranske županije te da će sudjelovati i 12 inozemnih grupa iz Italije, Slovenije, Mađarske, Kine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Indije. Dodao je kako je za veliku povorku akreditirano gotovo stotinu novinara.
 
Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je važnost Karnevala za turističku ponudu grada te Humanitarni karnevalski gala party, koji se održava u subotu, uoči velike povorke, a  sudjeluju veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, gosti i partneri. Prikupljeni novac darovat će se humanitarnoj udruzi Uzor.
 
Filipović je podsjetio da je prethodnih godina prikupljeno gotovo 200 tisuća eura, dodijeljenih udrugama koje brinu o najpotrebitijima.
 
Pozvao je sve da se pridruže Međunarodnoj karnevalskoj povorci, kako bi potvrdili da je Rijeka prijestolnica Karnevala, a Riječki karneval jedan od najvećih u Europi.
 
Za petak je najavljena Noć krinolina na brodu Marina, humanitarni bal od kojega će prikupljena sredstva ići u korist sigurne kuće, koju vodi Udruga za zaštitu obitelji Rijeka. Očekuju se predstavnici iz 10 zemalja, u većini organizatori velikih europskih karnevala iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Švedske, SAD-a i Hrvatske.
 
U subotu će biti održana humanitarna "Maškarana jota" u organizaciji Udruženja obrtnika Rijeka, a prihod je namijenjen humanitarnoj Udruzi Svjetionik čija je glavna svrha poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju te njihovih obitelji. Ugostitelji iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, uz potporu drugih obrtnika i učenika Ugostiteljske škole, pripremit će 600 porcija "maškarane jote" i "palente kompirice" koju će kuhati Udruga Palentar.
 
Izvor: Hina