Preskočite na glavni sadržaj

U New Yorku otvorena izložba 'Colors of love'

Izložba 'Colors of love' Anije Škrobonja, 30 ulja na platnu nastalih tijekom njezina boravka u New Yorku, bit će postavljena u Galerie Mourlot u New Yorku do 3. lipnja. Radi se o motivima po kojima je Riječanka pod umjetničkim imenom Skani poznata.
vrijeme: 17.05.2023. - 03.06.2023.
mjesto: SAD; New York
url: https://www.mourloteditions.com/pages/galerie

- Inspiraciju nalazim u prirodi i snazi njene ljepote i uvijek sam u potrazi za balansom između neba i mora. To je razlog što slikam koristeći četiri boje osnovnih elemenata vatre, zemlje, zraka i vode, kaže Skani.

Na riječkom Korzu, u zgradi s kućnim brojem 2 u kojoj je početkom 20.  stoljeća živio i radio Fiorello La Guardia, danas se nalazi škola slikanja koju je osnovala hrvatska umjetnica Ania Škrobonja, u domovini i svijetu poznata pod umjetničkim imenom Skani. U stanu u kojem je za svog boravka u Rijeci od 1904. do 1906. u američkoj konzularnoj agenciji dane provodio legendarni gradonačelnik New Yorka, mnoge su ruke ovladavale umijećem slikanja špatulom i kistom, a Skani bi nerijetko nakon poduka umjesto u svom atelieru do dugo u noć slikala u školi. Neke od tih slika naslikanih s pogledom na Korzo otputovale su u Ameriku, neke su se skućile i u domovima Njujorčana. Simpatija između grada koji nikad ne spava i grada koji teče, kako zovu Rijeku, traje desetljećima pa više stotina radova koje potpisuje Skani stanuju na nekoj američkoj adresi.

Godinu nakon što je na drugom kraju Korza, u centru grada, završila i potpisala svoj 3000.-ti rad, nakon što je tijekom svoje 42 godine duge karijere izlagala u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Španjolskoj, Monaku, Belgiji, višestruko nagrađivana umjetnica Skani će u njujorškoj galeriji Mourlot izložiti 20 ulja na platnu, različitih dimenzija, na temu zore i sutona, mora i oceana, a koja su nastala za njezinog boravka u SAD-u.