Preskočite na glavni sadržaj

U Labinu najavljen novi festival – Festival umjetnosti i tolerancije LABINA

Ispred Narodnog muzeja Labin 14. ožujka je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen Festival umjetnosti i tolerancije – LABINA, jedinstveni svjetski festival koji će se održati u starogradskoj jezgri Grada Labina od 19. do 21. svibnja 2022.
vrijeme: 19.05.2022. - 21.05.2022.
mjesto: Labin
url: http://www.labin.hr/

Konferenciji su prisustvovali Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Astrid Glavičić, direktorica TZ Grada Labina, Sonja Damjanović, umjetnička direktorica Festivala, Mia Begović, glumica i domaćica festivala te Miran Hajoš, savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju.

Gradonačelnik Grada Labin Valter Glavičić na samom je početku konferencije za medije istaknuo ponos i čast da će upravo Labin biti domaćin ovakvog jedinstvenog festivala u predivnom ambijentu starogradske jezgre i otkrio dio samog programa.

„Moram naglasiti kako će „nulti“ dan održavanja festivala biti rezerviran za otvaranje obnovljenog Circola uz održavanje predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke naziva „Bonsai ima kratke grančice“ i ovim putem zahvaljujem Talijanskoj uniji koja je uz Grad Labin najviše pripomogla da se naš teatrino obnovi. Znamo svi kako je bilo u toku pandemije, te smo evo dočekali i službeno otvorenje i kraj radova, a taj kraj je zapravo samo početak jedne divne priče na svjetskoj razini. Spletom sretnih okolnosti povezali smo se s gospođom Sonjom Damjanović, prvakinjom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada te uspjeli realizirati ovakav jedinstveni projekt. Moram naglasiti kako će osim vrhunske umjetnosti, festival imati i cijeli niz događanja u kojima će sudjelovati upravo naša labinska djeca kroz nastupe dramske sekcije naše srednje škole Mate Blažina ali i kroz nastupe Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Sve to, uz vrhunsku umjetnost, kulise grada ali i humanitarnu notu vjerujem kako ćemo ponuditi nešto što definitivno izlazi van okvira Labina, Istre i Hrvatske.“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić

O festivalu su govorili Sonja Damjanović, umjetnička direktorica Festivala te Miran Hajoš, savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju koji su istakli kako je Festival Labina zapravo eklektički festival, prvenstveno izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku - poruku Tolerancije! Radi se o festivalu visoke umjetničke kulture i festival kojeg je podržalo i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske što daje jedno posebno priznanje.

Otkrili su i dio programa čije je himna pjesma „Va Labine by night“ (Bruno Krajcar & Bobi Solo), a na kojem će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici te će svakodnevno, za vrijeme održavanja Festivala, biti promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirat će Labin i princip Tolerancije, a za vrijeme festivala održat će se okrugli stol „Art is The Power of Tolerance“ s eminentnim sudionicima iz više zemalja.

Festival će začiniti nastupi eminentnih regionalnih umjetničkih imena poput Teatra Exit, Bitef teatra iz Beograda, Grupa teatra, Zijah A. Sokolovića i naravno Mie Begović, domaćice Festivala, koja nije skrivala ponos i čast što je kao domaćica uključena u ovaj projekt.

„Izuzetno sam počašćena što sam zamoljena da budem domaćica ovog festivala koja se prigodno zove Labina. Ovaj „facol“ na mojoj glavi je znak podrške svim ženama, bakama, djevojčicama, majkama cijele Labinštine. Na samom početku pregovora zamolila sam da odigram „Sve što sam prešutjela“, svoju monodramu koja je nastala kao zahvala nakon jednog preventivnog pregleda dojke koji je srećom bio dobar. I naišla sam na nevjerojatan odaziv, prvenstveno zahvaljujući gradonačelniku Valteru Glavičiću i načelnicima općina Labinštine. I moram vam reći da je ovo jedinstven festival na svijetu gdje će se od ovog festivala kupiti mamograf za sve žene Labinštine i mislim da se ovakav odaziv stvarno nikad nije dogodio. Upravo njima u čast stavila sam ovaj facol te hvala vam puno što ste me pozvali i omogućili da sudjelujem u nečem ovako divnom. Čudesno je da sam dio ovakvog projekta punog humanosti i zato želim mirno more Festivalu, Labinu i Labinštini. Hvala svima!“ – istaknula je domaćica Festivala, proslavljena glumica Mia Begović, odnosno Labina.

U narednim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da "Labina", osim ugošćavanja priznatih umjetnika, ima i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin. Ovaj festival definitivno je nešto što će dodatno poslužiti promociji Labina te ga postaviti na turističku kartu s nečim jedinstvenim, poručila je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin Rabac.