Preskočite na glavni sadržaj

U Korčuli otvoren Marko Polo centar

Marko Polo centar u Korčuli otvoren je 28. srpnja 2023. u povodu Dana grada i sv. Todora, nakon višegodišnje građevinske obnove gotičko – renesansnog kompleksa unutar korčulanske stare gradske jezgre.
vrijeme: 28.07.2023. -
mjesto: Korčula
url: https://gradskimuzej-korcula.hr/
U izdvojenom interpretacijskom postavu o kojemu skrbi Gradski muzej Korčula, nastojala se je ostvariti cjelovitost osnovne ideje vodilje – prikazati najpoznatijeg svjetskog putnika i njegovu znamenitu knjigu, te povezanost s Korčulom. Rukopis koji je nastao u đenoveškom zatvoru nakon zarobljavanja Marka Pola tijekom pomorske bitke pod Korčulom između Venecije i Genove u rujnu 1298.,  postao je najčitanija knjiga nakon Biblije. Povijest kao zapisivača i svojevrsnog biografa Marka Pola bilježi Rustichella iz Pise. Prateći kronološki slijed događaja, neosporno je kako su bitka pod Korčulom, pobjeda Genove nad Venecijom, te zarobljavanje Marka Pola, a potom  stvaranje rukopisa u zatvoru u Genovi usko povezani.  
Pa već i sama ta činjenica opravdava oblikovanje interpretacijskog postava s muzeološkim aspiracijama na lokalitetu koji je od 50-ih godina 20. stoljeća poznat kao Kuća Marka Pola. Uz to, u postavu je naglasak na onodobnom civilizacijskom dosegu korčulanske sredine, od kojih izdvajamo Statut grada i otoka Korčule iz 1214., osnutak Korčulansko – stonske biskupije 1300., te osnutak Bratovštine Svih svetih 1301., kao i važan pomorski strateški položaj grada Korčule, koji je poticao njegov razvoj. Izložene predmete – zemljopisne karte, knjige, repliku galije i oružja iz bitke nadopunjuje digitalizirani postav koji će se tijekom vremena unaprjeđivati, a posebna je atrakcija kolekcija predmeta od metala, ružinog drva, sedefa i svile s Puta svile, koju su donirale Sylvia i Gaella Gottwald.

izvor/detaljnije: Gradski muzej Korčula