Preskočite na glavni sadržaj

U Korani pronađena brončana bista nepoznatog razdoblja i autora

Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda predstavio je 8. listopada 2021., u karlovačkom Gradskom muzeju, brončanu bistu nađenu prije tjedan dana na dnu rijeke Korane u Karlovcu te predstavio rezultate istraživanja prije tri godine nađenog antičkog broda na dnu Kupe.
vrijeme: 08.10.2021. -
Dio je to ciljanih podvodnih arheoloških pretraživanja karlovačkih rijeka prema projektu "Podvodna arheološka rekognosciranja rijeka" za koji je viši konzervator arheolog Krunoslav Zubčić rekao da traje deset godina i da mu je za sada najznačajniji nalaz antički brod s teretom cigli, a čije istraživanje u smislu rekonstrukcije izgleda broda prema olupini i njegove maritimne sposobnosti još traju.
Najvažniji prošlogodišnji nalaz bila je “bedemska puška”, odnosno metalna cijev s tzv. trnom, uz pomoć kojega se puška oslanjala na bedem, ali i ostatci starog pjeskarskog broda, za koji se smatra da je iz razdoblja između dva svjetska rata, jer je građa bila fiksirana i na stariji način klinovima i na noviji način vijcima.
Brončana bista pronađena prije tjedan dana, nedaleko od prve kuće od koranskog slapa na karlovačkom kupalištu, prerezana je, odnosno glava je namjerno odvojena od poprsja nekim termalnim postupkom, rekao je Zubčić, te pokazao da je na glavi i nekoliko jasno vidljivih ulaznih i izlaznih rupa.
To nedvojbeno ukazuje da je bista gađana iz vatrenog oružja prije nego što je odbačena u rijeku, te se pretpostavlja da se to moglo dogoditi 1918., 1941., 1945. ili 1991. godine.
Za sada nije poznat ni autor biste niti koga ona predstavlja, a riječ je o muškarcu dobi od tridesetak godina s visokim ovratnikom, što upućuje na mogućnost da je riječ o osobi iz doba Kraljevine Jugoslavije, no usporedbom s poznatim likovima nije se naišlo na sličnost s konkretnom osobom. Istraživanje se nastavlja.
Usporedno s tim istraživanjem nastavit će se i hidrodinamička svojstva ranije u Kupi nađenog antičkog broda, za koji je u protekle tri godine dokumentirana konstrukcija broda građena od hrasta i graba.
“Na žalost detaljnije se nije utvrdila starost antičkog rimskog broda, tek da je riječ o razdoblju od 1. do 2. stoljeća poslije Krista”, rekao je Zubčić i objasnio da je brod ostao na dnu Kupe, prekriven geotekstilom i zatrpan te da “za sada nije ostvariva ideja da ga se vadi”.   
Slijedi rekonstrukcija broda, jer je sačuvano dosta elemenata, te se zna da je brod bio dugačak 16 metara, da je mogao prevoziti šest do osam tona robe, te da je bio jedrenjak, ali da nije imao jedro, već se s teretom teglio. (Hina)

Videoprilog (PIXSELL)