Preskočite na glavni sadržaj

U koprivničkoj Knjižnici obilježeno 15 godina 'Pričaonice za bebe i malu djecu'

Nedavno je u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica obilježen 15. rođendan Pričaonice za bebe i malu djecu do 3 godine. Cilj ovog programa je promicanje važnosti ranog poticanja čitanja te razvoj rane pismenosti, odnosno stvaranja okruženja u kojem će dijete zavoljeti knjigu i čitanje od najranije dobi.
vrijeme: 11.11.2023. -
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Program koji se započeo provoditi u jesen 2008. godine potaknut je na inicijativu roditelja male djece, najmlađih članova Dječjeg odjela koprivničke knjižnice.
 
Program od samog početka vode odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta i knjižničarke Dječjeg odjela, a povremeno se uključuju i stručnjaci iz različitih područja, a u samom osmišljavanju koncepta pomogla je i pedagoginja DV „Tratinčica“ Natalija Kušek. U programu roditelji dobivaju savjete o kvalitetnom druženju s djecom, razmjenjuju iskustva, a za djecu je to prigoda da se druže s vršnjacima.
 
U Pričaonicama za bebe i malu djecu obrađuju se različite teme vezane uz odgoj i razvoj djeteta koje predlažu i sami roditelji. Tijekom svakog susreta knjižničarke roditeljima preporučuju slikovnice i sadržaje na drugim medijima  na zadanu temu te priručnike iz bogate zbirke priručnika za roditelje koja se nalazi u Dječjem odjelu. Na temelju ovog programa, odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta te knjižničarka Danijela Petrić objavile su 2012. godine priručnik „Igrajmo se! Čitaj mi! : priče, igre i pjesmice za bebe i malu djecu: preporuke roditeljima za poticanje rane pismenosti“. Radi se o zbirci preporuka aktivnosti, priča, pjesmica, priručnika za roditelje te korisnih savjeta koja je namijenjena prvenstveno roditeljima, ali i svim zainteresiranima. Programom se pokazalo da je dobra suradnja predškolskih ustanova i knjižnice na lokalnoj razini, dobar put u cilju unapređenja rane pismenosti.
 
U 15 godina u programu je sudjelovalo mnogo djece, roditelji iskazuju veliko zadovoljstvo, u ovoj rođendanskoj pričaonici slavilo se uz mnoštvo priča i pjesmica.