Preskočite na glavni sadržaj

U koprivničkim dječjim vrtićima održan prvi Dječji festival čitanja

U koprivničkim dječjim vrtićima održan prvi Dječji festival čitanja
Na inicijativu Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica u koprivničkim dječjim vrtićima održan je prvi Dječji festival čitanja. Radi se o pilot projektu poticanja čitanja kod djece predškolske dobi, a povod je bio Svjetski dan čitanja naglas (7. veljače).
vrijeme: 05.02.2024. - 09.02.2024.
mjesto: Koprivnica
url: https://www.knjiznica-koprivnica.hr/

Projekt se provodio u pet dana od 5. do 9. veljače 2024. godine u DV „Tratinčica“ skupinama Mačići (odgojiteljice Melita Zamljačanec i Dajana Jalševec) i Špekulice (odgojiteljice Brankica Indir i Vesna Draganić), u najstarijim vrtićkim skupinama DV „Sv. Josip“ (odgojiteljice Vesna Bunić i Sara Markulj), DV „Igra“ (odgojiteljice Davorka Draganić i Maja Bogadi Kalinić) te u podružnici „Smiješak“ (odgojiteljice Karla Vrtiprah Štefičar i Andreja Dević). Provodio se na način da su knjižničarke Dječjeg odjela pripremile kutiju s paketićima za svaki dan čitanja koji su uključivali slikovnicu, aktivnost poslije čitanja i sve potrebne rekvizite za provođenje aktivnosti. Neke od priča koje su se čitale bile su Moraš donijeti šešir uz koju su djeca morala izraditi šešire od papira, zatim priča Čarolija knjižnice i aktivnost igranja knjižnice s članskim iskaznicama, knjigama i pečatom. Priča Dobri zmaj uz koju je trebalo izraditi zmaja koji će ugrijati njihove vrtiće ili Gricko: čudovište koje gricka knjige s izradom zajedničkog plana kako zaustaviti Gricka. Kako je Danko postao stablo i Jankovi suncokreti priče su koje su imale u paketu i biljku koja je brzo rasla, a djeca su je trebala njegovati i pratiti raste li brže kada se više čita. Bile su tu i priče o prijateljstvu i Karneval u Zoološkom vrtu uz koju je trebalo izraditi životinjske maske od papira. U paketu su se nalazili rekviziti za ukrašavanje vrtića i posebno osmišljen pehar isprintan 3D printerom u knjižnici te slikovnica kao nagrada za sudjelovanje. Sve priče i aktivnosti bile su opisane u popratnoj knjižici s bedževima za svaku pročitanu knjigu kako bi djeca mogla pratiti svoja postignuća. Prema riječima uključenih odgojiteljica, djeca su bila uzbuđena od trenutka otvaranja kutije i svakog paketa. Efekt iznenađenja prenio se i na čitanje priče i aktivnost pa su s nestrpljenjem iščekivala idući dan i iduću priču. Primjerice u DV „Sv. Josip“ novoizrađenom zmaju djeca su nadjenula ime Kompa i svako dijete je „poletjelo“ sa zmajem vrtićem! S oduševljenjem su uredili kutić Knjižnice, a osim festivalskih dekoracija s početka tjedna, nadodali su kao dekoraciju i po jedno obilježje svake slikovnice koju su čitali. Trofej na kraju ih je posebno razveselio. I u Dječjem vrtiću „Igra“ ističu odličan izbor slikovnica, aktivnosti i poticaja koji su pratili svaku slikovnicu. Priče su ih potaknule da prošire svoje interese pa su tako primjerice nakon pročitane priče Klupa prijateljstva otkrili da istoimena klupa postoji i u njihovom gradu. Priča Kako je Danko postao stablo naučila ih je da treba poštivati svako stablo i da ih, kad god možemo zagrlimo i pokažemo im svoju ljubav.
 
U cijelom projektu veliki je doprinos odgojiteljica koje su poticale djecu, čitale priče, provodile aktivnosti i bez kojih čarolija čitanja ne bi bila tako lijepa. Svi uključeni iskazali su interes za ponovno sudjelovanje i unaprijed se vesele novim avanturama čitanja. Zadovoljni su i knjižničari jer je Dječji festival čitanja postigao svoj cilj, a to je poticanje užitka u čitanju.