Preskočite na glavni sadržaj

U Garešnici otvorena obnovljena Hrvatska knjižnica i čitaonica 'Đuro Sudeta'

Hrvatska knjižnica i čitaonica 'Đuro Sudeta' u Garešnici je, nakon dvogodišnje temeljite obnove zgrade u Nazorovoj ulici, otvorena sada kao moderna, suvremeno opremljena knjižnica površine 700 četvornih metara s odjelima za djecu i odrasle, višenamjenskom dvoranom, igraonicom i drugim sadržajima.
vrijeme: 21.11.2022. -
mjesto: Garešnica
url: https://min-kulture.gov.hr/

Otvarajući knjižnicu, Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na razdoblje Ilirskog preporoda i uloge tadašnje Matice ilirske u jačanju hrvatskog nacionalnog identiteta, osvještavanju važnosti hrvatskoga jezika i u osnaživanju prosvjetiteljske uloge knjižnica, s obzirom na to da je Matica odigrala ključnu prosvjetiteljsku ulogu i u slučaju Garešnice, utemeljivši Pučku čitaonicu 1887. godine.

„Ta prosvjetiteljska uloga knjižnica kojima čuvamo naš jezik, baštinu i tradiciju, jednako je važna  i danas kao i prije 135 godina, kada je osnovana garešnička knjižnica“, istaknula je ministrica upozorivši na vrijednost i potencijal suvremenih knjižnica pogotovo za naše najmlađe sugrađane. „Ministarstvo posebno ulaže u jačanje ne samo mreže hrvatskih knjižnica, koja je jedna od najboljih u Europi, nego i u programe poticanja čitanja u partnerstvu i sa znanstveno-obrazovnim ustanovama“, podsjetila je ministrica te podsjetila da smo upravo zbog toga 2021. godinu, bili proglasili Godinom čitanja sa snažnom kampanjom vraćanja knjige i čitanja u središte pozornosti.

Izrazila je uvjerenje da će kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, i u Garešnici s novim, obnovljenim, odgovarajućim prostorom knjižnica postati nova platforma kreativnog potencijala za sve generacije, kao pravi centar kulture u zajednici, koji privlači različite umjetničke aktivnosti, a ne samo književne.

Ministrica se prisjetila i kako je Ministarstvo u njezinom mandatu završilo izgradnju ili obnovu niza knjižnica različitog formata, od manjih, područnih do kapitalnih projekata poput onih u Varaždinu, Požegi i Biogradu na Moru, naglasivši da se svakom pojedinom projektu posvećuje jednaka važnost, znajući koliko knjižnice znače lokalnoj zajednici. Stoga je čestitavši svima koji su pridonijeli obnovi, ministrica je poželjela da nova stranica koju u svom novom, primjerenom i osuvremenjenom prostoru okreće Hrvatska knjižnica i čitaonica Đuro Sudeta, bude oplemenjena entuzijazmom i kreativnošću knjižničarki i knjižničara, na dobrobit cijele zajednice Garešnice.
 
Okupljenima se obratio župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, a bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak blagoslovio je Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu „Đuro Sudeta“ kroz koju je uzvanike provela ravnateljica Maja Dizdarević.

Počeci djelovanja Pučke čitaonice u Garešnici koju je osnovalo Povjerenstvo Matice hrvatske u Garešnici sežu u 19. stoljeće, od kada djeluje do danas. Zahvaljujući ovom projektu obnove i opremanja, knjižnica u Garešnici postala je knjižnica novog doba, s prostorima i opremom primjerenim novim knjižničarskim praksama i potrebama suvremenog društva i novih generacija čitatelja. 
 
Galerija fotografija>>>