Preskočite na glavni sadržaj

U Galeriji Ivana Meštrovića proslavljen 80. rođendan Slobodne Dalmacije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na proslavi 80. rođendana Slobodne Dalmacije. Uime Vlade čestitao je svima ovu veliku okruglu obljetnicu jednog, kako je kazao, od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika. Doseg Slobodne, naglasio je, širi je od naših granica.
vrijeme: 10.06.2023. -
mjesto: Split
url: https://min-kulture.gov.hr

Najavio je i donošenje novog zakona o medijima. "Ovo je veliki jubilej jednog od ključnih i najutjecajnijih hrvatskih dnevnika, koji ne samo da predstavlja kulturu življenja, nego ima i širi doseg za cijeli politički, ekonomski i kulturni kontekst u  Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković na  svečanosti u splitskoj Galeriji Ivana Meštrovića.
 
Podsjetio je da je Slobodna Dalmacija pratila lokalne, nacionalne i globalne teme te sport, a kroz taj dnevni list prošla su vrhunska pera novinarstva i književnosti.

"Posebice od demokratskih promjena 1990. godine u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija je imala ogroman upliv u razvoju suvremene Hrvatske i njenog medijskog prostora", naglasio je premijer Plenković.

Dodao je kako je u pred internetsko vrijeme Slobodna Dalmacija bila "prozor u svijet".

Spomenuo je  i "kritičnost" i "oštre opaske"  Slobodne  Dalmacije, rekavši kako je to dobro te da mediji trebaju biti korektiv onima koji dobiju povjerenje u politici ili imaju utjecajne uloge u drugim sferama javnog života, jer to pridonosi nalaženju najboljih rješenja.

Novi zakon o medijima označit će dodatni iskorak

Premijer Plenković istaknuo je također da Vlada i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i njezin tim pripremaju novi zakon o medijima.

"To će označiti iskorak nakon 20-ak godina postojećeg zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštivanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti , i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija," poručio je Plenković.

Naglasio je kako u internetsko i konfliktno vrijeme živimo u svijetu hibridnih ratova.

"Stoga kao država, podupiremo neovisnost medija i njihovu financijsku održivost i tako jačamo ono što je najvažnije,  a to je hrvatska demokracija," istaknuo je premijer  Plenković, dodavši kako u tom pogledu Slobodna Dalmacija daje veliki doprinos.

Uz premijera Plenkovića bili su i ministri Branko Bačić, Ivan Malenica, Vili Beroš, Davor Filipović, Radovan Fuchs, Šime Erlić te Nina Obuljen Koržinek.

Izvor: Vlada RH