Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku predstavljena pisma dvojice sudionika Magellanove ekspedicije

Na konferenciji za medije u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku u Sponzi javnosti su 17. rujna predstavljeni prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, a koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku.
vrijeme: 17.09.2021. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.facebook.com/drzavniarhivudubrovniku/

Pisma i priču o njihovom ponovnom pronalasku predstavila je dogradonačelnica, a ujedno i počasna konzulica Španjolske u Dubrovniku, Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak, dr. sc. Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine. Pozniak je pozdravila je okupljene dok je Lucianović napomenula kako je Republika bila svjetska velesila onoga vremena.
 
Kunčević je otkrio više o pozadini pisama, naveo su kako su ona došla do Dubrovnika i koji je njihov sadržaj. Tako je prvo pismo daleko poznatije od prvog.
 
Drugo pismo manje je poznato, upućeno je nepoznatom primatelju i nosi datum 21. prosinca 1521.
 
Pisma je jedan diplomat podrijetlom s Korčule 1523. poslao dubrovačkoj vladi s puno drugih dokumenata, a prijepisi su nastali u Dubrovniku kako bi ostali sačuvani. Naglasio je Kunčević kako su pisma važna za svjetsku povijest u najširem smislu riječi.
 
Fotografije pisama izložene su i u sklopu izložbe „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta“ koja se u Lazaretima može pogledati do 25. rujna.