Preskočite na glavni sadržaj

U CroAtriumu NSK predstavljena vrijedna zbirka pisama Ivana Lučića Trogiranina

U CroAtriumu – novouređenom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljena je 14. studenog Epistolarna zbirka oca hrvatske povijesne znanosti, hrvatskoga povjesničara, pravnika i kartografa Ivana Lučića Trogiranina, koju je NSK uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija RH otkupila za svoju Zbirku rukopisa i starih knjiga.
vrijeme: 14.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Zbirka Lučićevih pisama koja predstavlja doprinos temeljima hrvatske historiografije, otkupljena je kako bi se na jednom mjestu okupila, pohranila i čuvala vrijedna povijesna građa te tako bila dostupna javnosti u digitalnim zbirkama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Takvu cjelovitu epistolarnu zbirku ne posjeduje niti jedna baštinska ustanova u Hrvatskoj.
 
U svom uvodnom obraćanju, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je kako je Ivan Lučić iznimno važna figura hrvatske kulture, ne samo zbog svoje pripadnosti europskom kulturnom i znanstvenom krugu 17. stoljeća, već i kao začetnik mnogih važnih inicijativa koje su Hrvatsku pozicionirale kao važnu točku istraživačkog promišljanja i kulturnog uvažavanja. Ministrica je iz perspektive naših današnjih izazovnih vremena za kulturne djelatnosti, istaknula hrabrost i zalaganje Ivana Lučića za razmjenu mišljenja, suradnju, naglašavanje dijaloga koji je kako nekad, tako i danas ostalo u temeljima opstanka naše kulture i civilizacije.
 
Istaknuvši kako je Ministarstvo kulture i medija sa zadovoljstvom pomoglo realizirati nabavu Lučićeva ručno pisana pisma koja je razmjenjivao sa svojim suvremenicima, njegova epistolara važnog za izgradnju ne samo povijesnog, već i kulturnog identiteta, ministrica je zahvalila knjižničarskoj i povjesničarskoj struci na uloženom trudu u analizi i brižnom čuvanju kako ove nove zbirke tako i cjelokupne Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, iznimno važnog arhiva naše kulture. Izrazila je uvjerenje kako će novi prostor CroAtriuma - Centra za istraživanje, razvoj i promociju zbirke Croatica pridonijeti boljoj vidljivosti bogatstva pisane baštine.
 
Okupljene je pozdravila glavna ravnateljica NSK-a prof. dr. sc. Ivanka Stričević, a novonabavljenu epistolarnu zbirku predstavile su prof. dr. sc. Brunu Kuntić-Makvić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te koordinatorica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK-a dr. sc. Irenau Galić Bešker. Tom je prilikom javnosti predstavljena i nova programska djelatnost CroAtriuma usmjerena na predstavljanje i interpretaciju djela nacionalne zbirke Croatica u suvremenim multimedijalnim, interaktivnim i digitalnim oblicima.

Galerija fotografija>>>