Preskočite na glavni sadržaj

U Bjelovaru 20. Međunarodni tjedan udaraljkaša

U Bjelovaru je počeo 20. jubilarni Međunarodni tjedan udaraljkaša, a tijekom trodnevnog programa, besplatnog za publiku, na pozornici Doma kulture nastupit će brojni domaći i strani glazbenici, od labinskog ansambla najmlađih udaraljkaša do udaraljkaških virtuoza iz Belgije i Španjolske.
vrijeme: 19.01.2023. - 21.01.2023.
mjesto: Bjelovar
url: https://lisinski-bj.hr/

Svakoga dana organizirane su i radionice za najmlađe udaraljkaše, te masterclass gostiju iz Belgije, kao i masterclass za studente koji održavaju gosti iz Španjolske.
“Vraćamo se nakon covida u punom sjaju. Program raste, a 'pojačali' smo međunarodnu dimenziju koja je u protekle dvije godine patila, zbog nemogućnosti putovanja. Imamo goste iz više zemalja, među kojima je i ansambl Kraljevskog konzervatorija iz Bruxellessa. To je međunarodni ansambl u kojemu sviraju glazbenici iz šest zemalja. Imat ćemo kvintet iz Španjolske", najavio je koncertni program umjetnički voditelj IPEW-a i dekan Muzičke akademije u Zagrebu Igor Lešnik.
Na koncertu otvaranja će, već tradicionalno, nastupiti ansambl udaraljki Muzičke akademije u Zagrebu „biNg baNg“, koji je također u međunarodnom sastavu.
"Imat ćemo i dosta mladih kolega, budućih profesionalaca, iz osnovne škole iz Labina. Nastupit će i učenici bjelovarske Glazbene škole. Dakle, 'pokrili' smo sve uzraste izvođača, od najmlađih do profesionalaca", rekao je.
Stilski gledano, tu će biti presjek glazbe iz cijelog svijeta, imat ćemo i filmske glazbe, a obuhvatit ćemo šest desetljeća udaraljkaške literature, dodao je.
Ovogodišnji IPEW, uz Grad Bjelovar i sponzore, financijski je, sa 60.000 kuna, podržalo i Ministarstvo kulture i medija.

Koncerti počinju svake večeri u 19.30 sati, a festival otvara domaći „biNg baNg“ sastav, pod dirigentskom palicom Bjelovarčanina Marka Mihajlovića.

Izvor: Hina