Preskočite na glavni sadržaj

Truffaut srijedom: autorski ciklus velikana francuskog novog vala u riječkom Art-kinu

Novi autorski ciklus na repertoaru Art-kina posvećen je Françoisu Truffautu povodom 90. godišnjice rođenja velikog francuskog redatelja, a program se održava srijedama od 16. studenog do 14. prosinca u sklopu Mjeseca europskog filma.
vrijeme: 16.11.2022. - 14.12.2022.
mjesto: Rijeka
url: https://www.art-kino.org/hr

Otvorenje ciklusa rezervirano je za Truffautov kultni cjelovečernji prvijenac 400 udaraca te Antoine i Colette, izrazito uspješnu kratkometražnu epizodu iz omnibusa Ljubav u dvadesetoj. Filmovima otvorenja prethodit će uvod u ciklus koji donosi filmski kritičar Saša Stanić, a program počinje u srijedu, 16. studenog u 19 sati.
 
Već od svog prvog cjelovečernjeg filma 400 udaraca, nagrađenog na Cannesu 1959. godine nagradom za režiju, kojim je započeo seriju filmova o fikcionalnom liku Antoineu Doinelu (glumi ga francuska filmska legenda Jean-Pierre Léaud), Truffaut je praktički od samog starta privukao na sebe pažnju publike i kritike, etablirajući se kao tvorac jednog od prvih nouvelle vague naslova koji i danas, uz Godarda i Chabrola, ostaje njegovim najpoznatijim autorom.
 
Do svoje preuranjene smrti redatelj je snimio dvadeset i pet filmova osvojivši za njih brojne nagrade (recimo, Oscara za najbolji film na stranom jeziku). Pored svog kritičarskog rada, Truffaut se bavio i publicistikom pa je tako nastala i njegova čuvena knjiga intervjua Hitchcock koja autora otkriva kao velikog poštovaoca, ali i revalorizatora djela ovog žanrovskom filmu nastrojenog redatelja.
 
U narednim srijedama bit će prikazano još četiri Truffautova filma: impresivna romantična drama Jules i Jim (23. studenog) sa Jeanne Moreau, Oskarom Wernerom i Henrijem Serreom u glavnim ulogama, biografska povijesna drama Priča o Adèle H. (30. studenog), adaptacija intimnih dnevnika Adèle Hugo, kćeri Victora Hugoa, koju igra Isabelle Adjani, Posljednji metro (7. prosinca), kao jedno od najuspjelijih ostvarenja autorovog opusa, s Catherine Deneuve, Gérardom Depardieuom i Heinzom Bennentom u glavnim ulogama te Džeparac (14. prosinca), priča o životu djece u francuskoj provinciji sredinom 1970-ih, upamćena kao intrigantno i odlično glumljeno ostvarenje.
 
Ulaznice za filmove mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.
 
Ulaz na filmove otvorenja (400 udaraca, Antoine i Colette) slobodan je za članice i članove Filmskog kluba Art-kina i Filmskog kluba 54+.
 
Više na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/truffaut-srijedom.