Preskočite na glavni sadržaj

Tribina i predstavljanje monografije 'Opatija sv. Marije na otoku Mljetu'

Tribina pod naslovom 'Promjenljivost i slojevitost jednog sklopa' i predstavljanje znanstvene monografije 'Opatija sv. Marije na otoku Mljetu' autorice Ivane Tomas održat će se u utorak 21. ožujka 2023. u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske u Zagrebu, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 21.03.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.dpuh.hr
Utvrđeni benediktinski samostanski sklop, sa srednjovjekovnom crkvom sv. Marije i novovjekovnim samostanskim zgradama, nalazi se na otočiću sred Velikog jezera na sjeverozapadnom dijelu otoka Mljeta u prirodno zaštićenom prostoru Nacionalnog parka Mljet. Ta dobro očuvana višestoljetna graditeljska cjelina od izrazite je umjetničke, povijesne i ambijentalne vrijednosti, pa se s pravom ubraja u red znamenitijih spomenika graditeljskog naslijeđa na istočnoj obali Jadrana. Od iznimne vrijednosti je crkva sv. Marije, kao istaknuti spomenik romaničkog sakralnog graditeljstva na istočnom Jadranu, a posebice je važna za Dubrovnik i njegovu okolicu budući da je mljetska Sv. Marija jedina sačuvana reprezentativna romanička građevina na tom prostoru.

Premda je značaj mljetskog samostana, a poglavito romaničke crkve, zarana prepoznat od strane domaćih i stranih stručnjaka, ovo je prva znanstvena monografija posvećena toj izrazito vrijednoj spomeničkoj cjelini naše starije baštine.

O višestoljetnoj prošlosti mljetske opatije, kao i o romaničkoj crkvi sv. Marije te prostornim i graditeljskim transformacijama samostanskog sklopa tijekom srednjeg i ranog novog vijeka, ali i o sudbini mljetskog samostana nakon njegova ukinuća govorit će autorica monografije Opatija sv. Marije na otoku Mljetu / St Mary's Abbey on Mljet Island (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, FF-press; Dubrovačka biskupija, 2021.) Ivana Tomas, recenzenti Predrag Marković (Odsjek za povijest umjetnosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Joško Belamarić (Institut za povijest umjetnosti ‒ Centar Cvito Fisković, Split).