Preskočite na glavni sadržaj

Tri noviteta u OceanMoru

Naklada OceanMore objavila je nove naslove, knjigu novinara Philippea Lançona o preživljavanju i životu nakon atentata na Charlie Hebdo, roman o zahvalnosti i prijateljstvu Delphine de Vigan, te knjigu filozofa i intelektualca Jeana Améryja o 'neizlječivoj bolesti' starenja.
vrijeme: 22.09.2021. -
url: https://www.oceanmore.hr/

Philippe Lançon (1963.) novinar je, pisac i književni kritičar. Piše za francuske novine Libération i satirički časopis Charlie Hebdo. Preživio je napad na redakciju časopisa te 2018. objavio knjigu "Zakrpan" za koju je dobio niz nagrada, među kojima se ističu Nagrada za najbolju knjigu časopisa Lire 2018., Nagrada Femina, Nagrada Roger-Caillois, posebno priznanje žirija Nagrade Renaudot.
 
Knjiga je prevedena na brojne jezike te od čitatelja i kritike hvaljena kao univerzalno remek-djelo, knjiga koja se svojom humanošću opire svakom nasilju i barbarizmu.
 
Lançon je u napadu 2015. na redakciju časopisa Charlie Hebdo zadobio ozljede lica i čeljusti. Sedamnaest operacija lica etape su novoga života koji autor nastoji rekonstruirati baš kao i liječnici njegovu čeljust.
 
"U briljantnoj književnoj obradi vlastite patnje, koja je i trauma cijele Francuske, autor dojmljivo ispisuje povratak u život nakon neizreciva iskustva, ne prepuštajući se bijesu ili malodušnosti pred doživljenim užasom već mu se suprotstavivši dubokom humanošću te ljepotom riječi i pripovijedanja zbog čega se ovaj tekst već upisao u vrhunce suvremene književnosti", stoji u najavi. Prijevod s francuskog potpisuje Željka Somun.
 
Delphine de Vigan (1966.), francuska je spisateljica, nagrađivana autorica romana prevedenih na brojne svjetske jezike. Književna kritika ističe njezin istančan stil i umijeće psihološkog oslikavanja likova. U Nakladi OceanMore dosad su objavljeni njezini romani "Ništa se ne opire noći", "Prema istinitoj priči" i "Odanosti". 
 
"Zahvalnosti", u hrvatskom prijevodu Vlatke Valentić, knjiga je o riječima i o daru govorenja, o nužnosti razgovaranja i izgovaranja zahvalnosti koju osjećamo prema drugima.
 
Michka je nekad bila lektorica, njezin posao bile su riječi. Sada ih gubi, one se sve više miješaju u njezinoj glavi. Uz nju ostaju dvije osobe: Marie, mlada žena koju je prigrlila kao djevojku, i Jérôme, liječnik terapeut zadužen da prati njezino stanje i da je ponovno nauči govoriti. Hoće li Michka imati vremena podijeliti svoju tajnu i duboko zakopanu krivnju koja je sve više proganja, hoće li dobiti priliku zahvaliti onima koji su joj nekad davno spasili život?
 
Treći novi naslov OceanMora je knjiga "O starenju" vrhunskog filozofa i intelektualca 20. st. Jeana Améryja.
 
Izvorno zamišljena 1966. godine pod naslovom "Neizlječiva bolest", knjiga "O starenju" progovara o jednom od najstarijih pitanja čovječanstva: zašto i kako starimo i kako se nosimo s činjenicom starenja. Na osnovi vlastitih životnih iskustava te filozofskih i književnih utjecaja kao što su Thomas Mann, Proust, de Beauvoir te raznih antropoloških pristupa, Améry u pet sjajnih eseja donosi odgovore na uvijek aktualno pitanje što znači starjeti.
 
Jean Améry (1912.), rođen je u Beču da bi dolaskom nacista u Austriju 1938. emigrirao u Francusku, te Belgiju, gdje sudjeluje u pokretu otpora i biva 1943. uhićen, ispitivan i mučen u tvrđavi Fort Breendonk, te potom deportiran u Auschwitz. Dvije godine zatočenik je koncentracijskih logora, a nakon oslobođenja od 1945. živi u Bruxellesu kao slobodni pisac. Godine 1970. dobiva Nagradu njemačkih književnih kritičara, 1971. nagradu Bavarske akademije lijepih umjetnosti, a 1977. književnu Nagradu Lessing Slobodnog i hanzeatskog grada Hamburga.
 
Među njegovim djelima posebno se ističu "S onu stranu krivnje i zadovoljštine" (2009.), knjiga u kojoj autor govori o iskustvima boli i patnje iz koncentracijskog logora, i esej "Dići ruku na sebe – diskurs o slobodnoj smrti" (OceanMore, 2011.). Jean Améry oduzeo si je život 1978. u Salzburgu.
 
Izvor: Hina