Preskočite na glavni sadržaj

Trešnjevačke igračice – crtice iz sportske povijesti kvarta

Izložba 'Trešnjevačke igračice - crtice iz sportske povijesti kvarta' bit će predstavljena od 24. travnja do 18. svibnja u prostoru Nova BAZA u Zagrebu.
vrijeme: 24.04.2024. - 18.05.2024.
mjesto: Zagreb

'Ovom izložbom želimo iz zaborava izvući, pa i prvi put pamćenju privući, važna imena trešnjevačkog ženskog sporta, klubove velike i male, sportove manje i više popularne, profesionalne i amaterske, kao i nevidljivi rad u pozadini sportskih kolektiva, u periodu od 20-ih do kraja 80-ih godina dvadesetog stoljeća. Svoj smo pogled usmjerile prema sportašicama koje su osvajale svjetske i europske titule usprkos sustavnim sputavanjima, kao i prema radnicama koje su prale i šivale dresove u kojima su drugi iskoračili izvan četiri zida kuće i kvarta.' (...) - Ivana Perić, Ana Kutleša i Dunja Kučinac



Originalni eksponati: Hrvatski športski muzej (glavni posuditelj građe), Andreja Gregorina, Muzej susjedstva Trešnjevka.

U pripremi izložbe korištena je građa iz javnih ustanova: Hrvatski športski muzej, Hrvatski školski muzej, Muzej grada Zagreba, iz virtualnog fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka, iz brojnih sportskih monografija, školskih listova i drugih publikacija navedenih na BLOK-ovom webu, te iz privatne arhive Miće Dušanovića i Andreje Gregorine. Dio informacija dobiven je kroz razgovore s osobama na različite načine vezanima za trešnjevački i ženski sport, također navedenima na webu.

Projekt je dio programa Muzej susjedstva Trešnjevka - živa baština i sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba. 

Opširnije>>>