Preskočite na glavni sadržaj

Treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala

Treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala
Ovogodišnje izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala će se održati od 22. do 26. listopada u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije, ali i online diljem Hrvatske od 23. listopada do 1. studenog 2021.
vrijeme: 22.10.2021. - 26.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://www.paripikule.com/2021-zagreb-da2-film-festival

Program prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Najnovije, nagrađivane, uzbudljive, poučne i zanimljive filmske naslove koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti. Uz filmski program stručnjaci iz regije i svijeta gostuju i u online emisiji ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetske, regionalne i hrvatske kreativce i njihova djela.
 
Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost,  razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije - Erste Fragmenti.
 
“Fellinopolis“, film  talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika, Ferruccija Castronuove.
 
 „Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi je dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.
 
Film „Mau“, redatelja Benji i Jono Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog  inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.
 
Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je  filma „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa. Film kroz razgovore  s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.  
Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ donose nam priču o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.                                                                     
 
„Ja sam sunce“, film redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem.                               
 
 „Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Motiviran izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata, odjek Moholyjeve umjetničke raznolikosti i tehnoloških mogućnosti i danas se čuje u svijetu umjetnosti.
 
„Kuća Cardin“, film  P. David Ebersolea i  Todda Hughesa  traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Film pruža rijedak pogled na um ovog genija, kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina i upravo njime započinje  treći DA2 Film Festival.
 
Kako se radi o osam sjajnih i neuobičajenih filmova iz recentne produkcije koji će imati ekskluzivnu hrvatsku premijeru na DA2 Film Festivalu, dođite u Uraniju i uvjerite se sami ili sav program pratite online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.