Preskočite na glavni sadržaj

Travanj u Istarskom narodnom kazalištu

Travanj u INK otvara se javnim predavanjem Suzane Marjanić u ciklusu nazvanom 'Predikat' u ponedjeljak 8. travnja u 20 sati. 
vrijeme: 08.04.2024. -
mjesto: Pula

Suzana Marjanić govorit će o svojevrsnom animalističkom proboju u polje izvedbene umjetnosti, odnosno o životinjama na sceni. Opširnije>>>

Travanjska premijera u INK rezultat je mentorskog programa KUMMA (Kreativno umjetničko mentorstvo za mlade autore), koji za cilj ima poticati kreativnost i razvoj novih specifičnih kazališnih jezika te stvaranje trajnih veza između iskusnih umjetnika i novih talenata. Prvi je rezultat tog projekta predstava Brodovi od papira dramaturginje Emme Kliman, u režiji Gabrijela Lazića, koja iznosi na scenu problematiku obitelji i pisanja o obitelji.

Muzička akademija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na scenu će postaviti najvažniju Purcellovu operu Didona i Eneja, kao jednu od najvažnijih opera britanskog otoka. Ta ljubavna priča izuzetna je po spretno postavljenoj i zgusnutoj radnji, odnosno po velikim kontrastima atmosfere i čarobnoj scenskoj dinamici.

Od glazbenih sadržaja travanj u INK donosi i klavirski recital Gorana Filipeca, pijanista „tehničke briljantnosti koja mu omogućava da interpretaciji pristupa uzbudljivo, bujnošću imaginacije, senzibiliteta i blistavosti kakve nismo navikli čuti u današnjem vremenu“ (Ritmo).

Ususret Svjetskom danu plesa na programu se nalazi i projekt Choreopraksa, koji zainteresirane polaznike uvodi u različite koreografske prakse, pružajući im uvid u proces stvaranja te omogućavajući realizaciju vlastite kreativne ideje u prostoru i vremenu.

Travanj u INK zaključuje se solo izvedbom koreografa i izvođača Matije Ferlina Sad Sam Lucky koja se nastavlja na niz romantične konceptualne serije Sad Sam započete u siječnju 2004. u Amsterdamu. Ferlinova izvedba fizički je odgovor na rad slovenskog avangardnog pjesnika Srečka Kosovela, čija je ispovijedna poezija neprocjenjiva, duboka i suvremena duhom, prepuna unutrašnjih napetosti i stilskih slika, a istovremeno revolucionarna u idejama koje se isprepliću s izravnim razmišljanjima o pjesnikovoj vlastitoj osobnosti.

Detaljnije: www.ink.hr