Preskočite na glavni sadržaj

'TransParada' otvara baletnu sezonu u 'Zajcu'

Baletnu sezonu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvorit će premijera predstave 'TransParada' u subotu, 1. listopada, s početkom u 19,30 sati.
vrijeme: 01.10.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

„TransParada“ je baletna večer koreografkinja i koreografa Maura Bigonzettija, Maše Kolar, Waltera Matteinija i Ine Broeckx, Andonisa Foniadakisa, Ludmile Komkove, Marca Goeckeai Nadava Zelnera, izbor iz vrhunaca proteklih sezona i pogled u budućnost riječkog Baleta koji proteklih nekoliko sezona fascinira hrvatsku i međunarodnu publiku.
 
„TransParadom” govorimo i o našoj prošlosti i o našoj budućnosti. U prvom dijelu baletne večeri donosimo paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona, na čelu s „Rossini Cards" koreografa Maura Bigonzettija i iznenađujućim „Bolerom" s izvođačima na trampolinima, u koreografiji Andonisa Foniadakisa. Konstantno se razvijamo i transformiramo, a to je ono što fizički želimo izraziti u drugom dijelu večeri s tri nove kreacije najznačajnijih koreografa današnjice, poput njemačkog koreografa Marca Goeckea i mladog Izraelca Nadava Zelnera.
„TransParada” je balet koji priča jedinstvenu priču o nama, ansamblu riječkog Baleta, kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta“, najavila je ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar.
 
Baletna večer zamišljena kao obnova nekih od najuspješnijih koreografija na repertoaru riječkog Baleta, u drugom dijelu donosi nova djela koja će demonstrirati ljepotu i snagu plesačkog tijela, pokreta i geste, te karakter riječkog baletnog ansambla, u suradnji s nekima od najvećih koreografskih majstora današnjice.
 
Prvi dio večeri čine redom: isječak iz baleta „Rossini Cards“ koreografa Maura Bigonzettija na glazbu Gioachina Rossinija, „Allegro“ Maše Kolar na glazbu Ludwiga van Beethovena, duet iz „Odiseje“ Waltera Matteinija i Ine Broeckx na glazbu Ólafura Arnaldsa te „Bolero“ Andonisa Foniadakisa na čuvenu Ravelovu glazbu.
 
Drugi pak dio donosi tri nove koreografije: „n(u/o)minous“ Ludmile Komkove na glazbu Daryla Griffitha, Olivera Davisa, Kerenze Peacock, Huwa Watkinsa i Bradleyja Farmera, duet iz „Žar ptice“ Igora Stravinskog u koreografiji Marca Goeckea te „Medium rare“ koreografa Nadava Zelnera na glazbu turskog kantautora Kazima Koyuncua i tradicionalnu gregorijansku glazbu.
 
Njemački koreograf Marco Goecke smatra se jednim od najvećih koreografskih otkrića 21. stoljeća i  nedvojbeno je jedan od najpriznatijih koreografa ovog trenutka u međunarodnom plesnom svijetu koji svoju umjetničku viziju slijedi bez kompromisa Njegove su koreografije senzacionalno neočekivane i inovativne, a vokabular pokreta jedinstven. U atmosferi punoj sugestije i magije, dotiče gledatelja duboko u nutrinu. Za svoj rad dobio je brojne međunarodne nagrade, uključujući Prix Dom Perignon 2003., Nagradu za kulturu pokrajine Baden-Württemberg 2005., Nagradu „Nijinsky“ 2006,., nizozemsku plesnu nagradu Zwaan i talijansku nagradu Danzadanza 2017. Godine 2017. kao i 2021. proglašen je koreografom godine prema anketi međunarodne kritike časopisa „Tanz“. Godine 2022. dobio je Kylianov prsten.
 
Jedan od trenutno najzanimljivijih koreografa u svijetu svakako je i Izrealac Nadav Zelner koji odvažno osvaja svijet suvremenog plesa. Nerijetko stvara pod od utjecajem popularne kulture, a njegova visokoestetizirana i provokativna djela obilježavaju i neočekivani izbori glazbe. U svoj svijet uvodi jedinstvenim, svježim i očaravajućim, nerijetko munjevito brzim, plesnim jezikom. Koreografira za plesne trupe diljem svijeta: koreografirao je, između ostalih, i za Batcheva Dance Company, Gautier Dance Company, St. Gallen Theatre, Stanislavsky Ballet, Augsburg Ballet, Introdans, Stadttheater Bremerhaven, Kinesku međunarodnu baletnu kompaniju Chongging. Na osobni poziv primabalerine Ekaterine Šipuline iz Boljšoj baleta, Nadav je za nju osmislio solo pod nazivom „Ikra”.
 
U „TransParadi“ sudjeluje cijeli baletni ansambl riječkog „Zajca“: Maria Matarranz de las Herras, Maria Del Mar Hernandez, Soyoka Iwata, Marta Kanazir, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Milica Mučibabić, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Michele Pastorini, Valentin Chou, Ali Tabbouch, Nicola Prato, Jody Bet, Noa Siluvangi, Antoine Salle, Leonardo De Santis, Àlvaro Olmedo, Thomas Krähenbühl, Anna Zardi, Farah Van Bulck, Alejandro Polo i Janne Boere.
 
Nakon premijerne će izvedbe biti dodijeljene nagrade publike za najbolja umjetnička ostvarenja u programu Baleta u sezoni 2021./2022.
 
Reprizne su izvedbe „TransParade“ na programu 3., 7., 8., 13., 14. i 15. listopada.