Preskočite na glavni sadržaj

Tradicionalnim podizanjem barjaka i puštanjem golubica počela 1050. Festa svetoga Vlaha - svjetska nematerijalna baština UNESCO-a

Svečanim otvaranjem ispred crkve svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika počela je 1050. Festa sv. Vlaha, upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a povodom Dana Grada Dubrovnika održana je i svečana sjednica Gradskoga vijeća.
vrijeme: 02.02.2022. -
mjesto: Dubrovnik
„Ovogodišnja proslava Dana Grada i Feste sv. Vlaha za mene je festa i izvor pozitivne energije u promišljanju budućnosti, unatoč tome što se održava u sjeni iscrpljujuće borbe s pandemijom i u ozračju skrbi i suosjećanja sa sugrađanima u potresom pogođenim područjima“, istaknula je čestitajući Dubrovkinjama i Dubrovčanima Festu njihova zaštitnika, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u Kazalištu Marina Držića.

„Uz osnovni prioritet očuvanja zdravlja stanovništva i sprječavanje širenja zaraze morali smo održati gospodarski život, sačuvati radna mjesta, održati poslovanje što većeg broja poslovnih subjekata, spriječiti urušavanje zdravstvenog sustava i svih drugih sustava nužnih za normalno funkcioniranje države“, podsjetila je ministrica na još jednu tešku godinu pandemije te istaknula još jedan u nizu projekata Vlade - Nacionalni program oporavka i otpornosti kojim se stvaraju uvjeti za pokretanje aktivnosti bržeg povratka u normalni život nakon što pandemija završi.

Ministrica je podsjetila i kako je Vlada u protekloj godini nastavila pratiti sve važne investicije u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Dubrovniku te Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ističući kako je 2021. godina bila godina razvoja infrastrukture, obilježena ulaganjem u cestovnu, željezničku, lučku, poljoprivrednu, vodnu, poduzetničku, turističku i kulturnu infrastrukturu, koja je ključan okvir svih životnih aktivnosti.

S obzirom na to da su se Dubrovnik i naša kulturna baština ponovno našli na meti srpskih prisvajača i otimača, istih onih koji su prije 30 godina Dubrovnik zasipali granatama, ministrica je upozorila kako će Vlada znati zaštititi hrvatske interese, jer dubrovačka književnost renesanse i baroka zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi, a pisci poput Držića, Vetranovića, Nalješkovića, Đurđevića, Gundulića, Palmotića ili Bunića stupovi su hrvatskoga kanona. Idiom dubrovačke književnosti bio je jedan od krunskih argumenata u jezičnoj standardizaciji, kao i uzor hrvatskim preporoditeljima i kreatorima nacionalne ideologije, zaključila je ministrica te čestitala nagrađenima i zaslužnima koji su svojim osobnim angažmanom predano i ustrajno radili na općem dobru, redatelju Ivici Kunčeviću i liječnici Ljiljani Betici Radić, Glasu Grada i Kvartetu Sorkočević.

Na svečanoj gradskoj sjednici uz ministricu su se obratili i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, župan Dubrovačko neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Marko Potrebica. (MKM)