Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan ZagrebDoxa u Dokukinu KIC

Tjedan u Dokukinu KIC obilježit će jubilarno 20. izdanje ZagrebDoxa. U sklopu festivala bit će prikazano preko stotinu filmova u više programskih sekcija, a u Dokukinu bit će održana dva masterclassa u suradnji Restarta i ZagrebDoxa: nagrađivanog britanskog redatelja Marca Isaacsa (uz projekcije dva njegova filma) i stručnjaka za dokumentarni rod, Tuea Steena Müllera.
vrijeme: 18.04.2024. - 19.04.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://dokukino.net/

U četvrtak, 18. 4., u 18 sati, počinje masterclass naslovljen Izvođenje stvarnosti i granice promatranja koji će održati Marc Isaacs. U njemu će pokazati kako je moguće nadići “banalnost” stvarnosti, one zabilježene kamerom, te ostvariti potencijal filma kao umjetničke forme, od sićušnih detalja do grandioznih gesti. Predavanje će popratiti projekcija filma za koji je davne 2008. osvojio Nagradu publike ZagrebDoxa, Sve je bijelo u Barkingu. U njemu šarmantno i zabavno propituje predrasude i unaprijed stvorena mišljenja ljudi, povremeno podsjećajući na komedije Mikea Leigha.

U petak, 19.4., u 17 sati, održat će se i drugi masterclass velikog Tuea Steena Müllera, Evo zašto volim dokumentarce… Müller je jedan od najvećih stručnjaka za dokumentarni film koji objavljuje filmske kritike, bilješke i osvrte te radi kao konzultant za mnoge renomirane filmske festivale, škole i radionice, a u svom masterclassu dat će presjek recentne dokumentarne proizvodnje i sumirati nove tendencije na dokumentarističkoj sceni.

Nakon predavanja prikazujemo još jedan filmski naslov Marca Isaacsa, Filmaševa kuća. Suočen s producentskim zahtjevom za kriminalom, seksom ili slavnim osobama u njegovom sljedećem filmu, redatelj kameru okreće prema vlastitom domu i ljudima koji se njima kreću: građevinarima, čistačici i beskućniku.

Ulaz na oba predavanja je slobodan, a za filmske projekcije potrebno je kupiti kartu.
 
Detaljan raspored i ulaznice: dokukino.net.