Preskočite na glavni sadržaj

'Tišina za oči' o užasima Auschwitza u izdanju Stilus knjige

Nakladnik Stilus knjiga objavio je roman 'Tišina za oči' slovensko-hrvatskoga pisca Branka Šömena, nastao kao filmski scenarij na prijedlog Branka Lustiga o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za izvlačenje leševa iz plinskih komora.
vrijeme: 08.10.2021. -
url: https://stilus-knjiga.hr/

Pisac, scenarist, publicist i novinar Branko Šömen (1936.), poznat i kao koscenarist filma "Samo jednom se ljubi" redatelja Rajka Grlića (1981.), objavio je tridesetak knjiga, među ostalim romane "Med u kosi" (1978.), "Panonsko more" (1981.), "Klopka za leptire" (1983.) i "Koncert za samoću" (1987.), te pjesničke zbirke "Lipov bog" (1971.), "Prekomurski rukopis" (1976.), "Muške ikre" (1982.).
 
Radio je kao radijski i novinski komentator i kao predavač filmskoga scenarija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (1988.-1999.). Zbog satirično intoniranih političkih komentara u dva je navrata pritvoren (1963.). U monografiji "Amenkamen" (2001.) iznosi povijest slobodnog zidarstva.
 
Njegov roman "Tišina za oči" potresna je priča o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za obavljanje najgorih poslova izvlačenja i spaljivanja leševa iz plinskih komora zloglasne tvornice smrti. Knjiga je nastala najprije kao filmski scenarij na nagovor autorova prijatelja, dvostrukog oskarovca Branka Lustiga (1932.-2019.). Scenarij je prihvaćen u Hollywoodu, ali sam film nikada nije snimljen.
 
U romanu Šömen opisuje grozote najpoznatijeg njemačkog koncentracijskog logora i daje posve novu dimenziju, ističu iz Stilus knjige.
 
Pripadnici Sonderkommanda logoraši su koji izvlače i spaljuju leševe pobijenih u plinskim komorama, posve svikli na užase svakodnevnog umiranja da im se ono čini gotovo samorazumljivim, svjesni da je jedini put koji vodi iz Auschwitza onaj "kroz dimnjak logoraških peći". Autor propitkuje stupanj otuđenja, odnosno onečovječenja što ga život u neljudskim uvjetima uzrokuje, pri čemu mu je nada najbitnija odrednica.
 
"Pa ako ne nada da se može spasiti život, a onda da se može očuvati ljudskost u uvjetima kada se zlo čini imanentnim čovjeku", stoji u najavi. "Stoga se potresnim doima gotovo naivan pokušaj pojedinih logoraša da u postupcima okrutnih egzekutora pronađu sjeme dobrote, a ispod debelih slojeva zla otkriju prikrivenu ljudskost, koju su njima samima nijekali i oduzimali. Zato i organiziraju pobunu, kako ih povijest ne bi pamtila kao one koji su u smrt išli krotko i pokorno 'kao janjad na klanje'", dodaje se.
 
"Tišina za oči" Branka Šömena štivo je kojim autor dojmljivo opisuje najmračnije razdoblje u ljudskoj povijesti, rečenicama koje su često lišene veznika, čime dinamika opisa zla ne posustaje od prvoga do zadnjega retka, podsjećajući nas da i u zastrašujućim okolnostima treba zadržati nadu.
 
Knjigu je sa slovenskoga prevela Mirta Jurilj.
 
Izvor: Hina