Preskočite na glavni sadržaj

Things We Do In The Dark

Things We Do In The Dark
'Things we do in the dark' je višemjesečni umjetnički istraživački projekt koji je rezultirao snimljenom prezentacijom nastalom u prijelazu iz sutona u noć. Djelo je građeno kroz spoj četiri autorska rukopisa (Petra Pletikos, Ivana Vojnić Vratarić, Dina Ivas i Dmitrii Koshkin uz gostujućeg bubnjara Stanislava Muškinju) sačinjenih od izgrađenih likovnih, auditivnih i plesnih vokabulara, a uz pomoć dostupnih materijala.
Autori su kroz proces stvarati prostor gradeći ga vizualnim i zvučnim elementima i poništavajući pred publikom služeći se osnovnim gradivnim elementima u vizualnoj percepciji prostora - odnosa svjetla/mraka, vidljivog/nevidljivog. Rad neizbježno i izravno komentira trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te dislokacijom i međusobnim distanciranjem te nemogućnošću djelovanja i prisustva u javnom prostoru kako interijeru tako i eksterijeru (javna okupljanja). Margine grada su zapostavljene u odnosu na centar a kao primjer navodimo baš slučaj odnosa građana-šetača i bivše vojne zone Vallelunge. Nasumični šetači, pokoji ribič ili grupice s podignutim gepekom iz kojeg prodiru basevi- Potencijalna publika. Zapušteni i ogoljeni interijeri u korelaciji s prirodom koja poput postapokaliptičnog aktera zaposjeda lokalitet.- Potencijalni izvedbeni prostor. Publika preuzima čeone lampe uz pomoć kojih se može orijentirati u prostoru i iznova ga otkrivati. Oči se prilagođavaju mraku. Prostor je otvoren ali nije prazan. Smijemo biti sami a zajedno.

Prezentacija se dogodila na području Vallelunge 2 u Puli 29.12.2021., a video je premijerno emitiran 07.02.2022. putem Youtube kanala Udruge Buakanoise.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.