Preskočite na glavni sadržaj

Tanja Ravlić: 'Rasterećenje' - projekcija video-rada i javni razgovor u Drnišu

U Drnišu će se u petak, 3. lipnja, s početkom u 20 sati, na ljetnoj terasi caffe bara Woodstock projicirati video-rad Tanje Ravlić 'Rasterećenje'. Događanje je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i u zajednici putem umjetničkih intervencija koje se bave društveno relevantnim temama.
vrijeme: 03.06.2022. -
mjesto: Drniš
url: http://www.otvorenilikovnipogon.org/

U video-radu Tanja Ravlić u kasno ljetno popodne lagano hoda prostranim poljima u okolici Drniša, uz cvrčanje cvrčaka kroči kroz visoku travu a uokolo nje se u nedogled prostire krajolik bez tragova čovjeka, mističan i praiskonski, bezvremen. Na leđima nosi „teret” od cvijeća, po uzoru na svoju baku i brojne žiteljke drniškoga kraja. Ova poetska slika oponira realnosti njihova svakodnevnog života, kao i mnogih žena u prošlosti, čiji su tereti bili stvarni i teški, zabilježeni na povijesnim fotografijama žena pognutih leđa kako nose drva, vodu, rublje.... i u suprotnosti su sa stereotipom o ljudima na jugu, odnosno Dalmaciji kao tradicionalno lijenima i neradnicima. Noseći 'teret' od cvijeća umjetnica feministički, kroz humor rekonstruira taj nekadašnji običaj iz današnje perspektive i poziva na rasterećenje koje utjelovljuje u videu. Jer i danas nosimo terete na leđima, jednako stvarne ali manje vidljive. O njima, kao i o povijesti života u Drnišu, razgovarati ćemo s mještanima/kama Drniša povodom prikazivanja videa, kojeg organiziramo na terasi caffe bara Woodstock u kojem se tradicionalno održava Ljetna pozornica u Drnišu. Želimo čuti njihova sjećanja o životima njihovih majki i/ili baka i o porazgovarati s mještankama o tome kako danas vide svoj položaj u društvu u odnosu na to prošlo vrijeme.
                                                                                                                                             
Video-rad i prateće događanje su dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, koji se prema koncepciji autorice Kristine Leko provodi u kontinuitetu od 2018. godine. Program je tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara  (program je dosad u više izdanja realiziran u Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, te po jednom u Splitu i Zagrebu). Ovo je prvo izdanje programa u Drnišu, kojeg realiziramo u partnerstvu s Gradskim muzejem Drniš i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH. Producentica programa je Maša Štrbac koja će moderirati razgovor uz projekciju.                                            
                                                                    
O umjetnici:   
                                                   
Tanja Ravlić (1977. Split) diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Roma u Rimu 1999. godine te završila poslijediplomski studij na Institut für Kunst im Kontext, UdK Berlin 2005. godine. Od 2000. godine radi kao vanjski suradnik u zvanju izv.prof. na Umjetničkoj akademiji u Splitu te, od 2018. godine, kao vanjski suradnik u zvanju izv. prof. na Filozofskom fakultetu u Splitu. Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu (Split, Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Pula, Rovinj, Umag, Šibenik, Vršac, Vis, Čakovec, Novi Sad, Berlin, Essen, Burren, Paris, Creteil, Rome, San Paulo, Ruhr, Lecce, Grimaccio, Albacete, Merano, San Vito al Tagliamento, Bolognia, Torino i South Korea). Članica  je  HULU-a i HZSU-a.
 
O organizatoru:

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon, osnovana 1997. godine, zagovara umjetničko djelovanje u urbanom i medijskom prostoru, njeguje istraživački transdisciplinarni pristup umjetničkoj, aktivističkoj i kulturalnoj praksi te realizira programe u području socijalno kritične i angažirane umjetnosti, s težištem na projektima umjetnosti u zajednici, participacijske umjetnosti i umjetnosti u javnom prostoru. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova.