Preskočite na glavni sadržaj

Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega

U atriju Meštrovićevih Crikvina – Kaštilca, na adresi Šetalište Ivana Meštrovića 39, u četvrtak 21. rujna s početkom u 12 h bit će otvorena izložba u povodu 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića 'Tajni život skulpture: Meštrovićeva djela na fotografijama Zorana Alajbega'. 
vrijeme: 21.09.2023. - 29.10.2023.
mjesto: Split
url: https://mestrovic.hr/

U programu otvaranja sudjeluju ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir, stručna suradnica na izložbi Sandi Bulimbašić, autorica i kustosica izložbe Zorana Jurić Šabić te Zoran Alajbeg, autor fotografija, uz glazbenu pratnju na gitarama Dua Vermeer (Silvija Escamilla i Petar Zlodre).

U jedinstvenom ambijentu Meštrovićevih Crikvina oživjet će Meštrovićeva skulptura viđena objektivom drugog umjetnika, a postavljena u tehnici ispisa na kompozitne aluminijske ploče formata 100 x 150 cm. Riječ je o 28 fotografija Meštrovićevih djela autora Zorana Alajbega nastalih u protekla dva desetljeća. Fotograf Alajbeg napravio je više od 3500 fotografija Meštrovićevih djela po narudžbi Muzeja Ivana Meštrovića za fotografski arhiv u različitim prigodama, a na svjetlo dana ovom izložbom izlaze najposebnije od njih koje svjedoče koliko Meštrović inspirira druge umjetnike na stvaranje novih umjetničkih djela. Osim toga, one donose i sasvim novi pogled na neka od najpoznatijih djela.