Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski pjesnički pokret & Hrvatski P.E.N. centar: Pjesničko čitanje

Pjesničko čitanje petnaestak istaknutih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika održat će se u četvrtak, 13. srpnja, u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu. Čitanje organiziraju hrvatski ogranak Svjetskog pjesničkog pokreta i Hrvatski P.E.N. centar, a voditelji će biti Lana Derkač i Davor Šalat.
vrijeme: 13.07.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/people/Hrvatski-PEN-Centar/100042381474891/

Svjetski pjesnički pokret koordinacija je različitih organizacija i pjesnika. Uključuje međunarodne pjesničke festivale, obrazovne projekte, nakladnike poezije i više od dvije tisuće pjesnika iz 150 zemalja sa svih kontinenata. Pokret vodi Koordinacijski odbor, a ima i koordinatore za svaku zemlju. Koordinatorica za Hrvatsku je istaknuta, višestruko nagrađivana pjesnikinja Sonja Manojlović.
 
Ona će predstavljati našu zemlju na Prvom kongresu Svjetskog pjesničkog pokreta koji počinje 13. srpnja 2023. u kolumbijskom gradu Medellinu. U mnogim zemljama toga dana bit će organizirana čitanja poezije. Uz voditelje, svoje će pjesme čitati petnaestak istaknutih domaćih pjesnikinja i pjesnika: Ivan Babić, Tomica Bajsić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin, Andrijana Kos Lajtman, Siniša Matasovć, Irena Matijašević, Miroslav Mićanović, Sibila Petlevski, Zrinka Posavec, Damir Radić, Ivan Rogić Nehajev, Boris Vrga i Darija Žilić. Mnogi među njima dobitnici su najvažnijih domaćih pjesničkih nagrada, Ivan Rogić Nehajev ovogodišnji je laureat Državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na području književnosti, a Tomica Bajsić predsjednik je Hrvatskog P.E.N. centra.