Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja

Nakon izazova globalne pandemije i katastrofalnih potresa, Svjetski dan slobode medija ove godine obilježavamo u sjeni strašne ratne tragedije na europskom kontinentu.
vrijeme: 03.05.2022. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Svjesni smo da su sloboda izražavanja, borba protiv dezinformacija, osiguravanje slobodnog medijskog prostora i jačanje profesionalnog rada novinara, danas važniji nego ikad. Sloboda medija temelj je svakog demokratskog društva i ovom prigodom posebno ističemo važnost slobodnih, neovisnih i pluralističkih medija utemeljenih na osiguravanju slobode informiranja i izražavanja. Jednako tako naglašavamo važnost jačanja položaja novinara, medijskog profesionalizma u izvještavanju i borbu protiv širenja dezinformacija. Osuđujemo i ovom prigodom sve prijetnje koje novinarima otežavaju ili onemogućavaju rad te nastavljamo s potporom neovisnim medijima, kao i s programima medijske pismenosti usmjerenima prema svim generacijama s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima.

Hrvatska Vlada posvećena je unaprjeđenju položaja medija. S tim ciljem revidiramo i osuvremenjujemo zakonodavni okvir, osiguravamo nove izvore financiranja usmjerene nakladnicima i novinarima, a  kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti financirat ćemo posebno projekt „Uspostave provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka“.

Podsjećamo i kako je Ministarstvo prije godinu dana s ciljem potpore samostalnim i neovisnim medijima u borbi protiv  strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP tužbi) pokrenulo rad Stručne radne skupine za oblikovanje politike suzbijanja SLAPP tužbi, dok je u travnju ove godine i Europska komisija objavila prijedlog Direktive o strateškim tužbama protiv sudjelovanja javnosti i prijedlog državama članicama o SLAPP tužbama.

Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, a u suradnji s brojnim partnerima i uz potporu Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2. do 8. svibnja 2022. održavaju se 5. Dani medijske pismenosti.