Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera restaurirane verzije 'Devetog kruga' France Štiglica u Kinoteci

U sklopu programa 'Okupirani gradovi', u srijedu, 13. listopada, u kinu Kinoteka prikazuje se digitalno restaurirana verzija 'Devetog kruga' (1960.) France Štiglica, odabrana u sekciju Cannes Classics.
vrijeme: 13.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Smještena na početak Drugog svjetskog rata u okupirani Zagreb, Štiglicova melodrama govori o obitelji koja odluči spasiti život kćeri svojih prijatelja Židova udajom za svoga sina. Nastao prema scenariju Zore Dirnbach, Deveti krug izvrstan je primjer klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskom filmu, u kojem je Štiglic kroz vrsnu kombinaciju drame, napetosti i humora snimio neupitni klasik hrvatskog filma.
 
Deveti krug svojevremeno je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bio je nominiran za Oscara za najbolji strani film. U filmu su debitirali Boris Dvornik, Dušica Žegarac i Desanka Beba Lončar, koji su kasnije postale glumačke zvijezde.
 
Restaurirana verzija Devetog kruga prošle je godine izabrana u program Cannes Classics, sekcije Filmskog festivala u Cannesu u sklopu koje se prikazuju nove restauracije filmskih klasika. Zbog epidemiološke situacije program nije održan, tako da će prikazivanje u zagrebačkoj Kinoteci biti njezina svjetska premijera. Opširnije…