Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera humorne drame 'Garbura' Josipa Žuvana na festivalu u San Sebastianu

'Garbura', dugometražni igrani prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana, u produkciji kuće Maxima film, svjetsku će premijeru imati 23. rujna u natjecateljskom programu 'Novi redatelji' 70. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu te ujedno zatvoriti festival. Time postaje prvi domaći film koji je nakon 15 godina prikazan na tom prestižnom festivalu, i to u posebnom svojstvu službenog zatvaranja festivala.
vrijeme: 23.09.2022. -
mjesto: Španjolska
url: https://www.sansebastianfestival.com/in/

Film 'Garbura' priča je o prijateljstvu dvaju dječaka iz međusobno zavađenih obitelji koji žive u makadamskom naselju. Uz probleme koje donosi bespravna gradnja, narušava se i neiskvareni odnos dječaka koji s odrastanjem u nasljeđe preuzimaju obiteljske sukobe.
 
Zvijezde filma talentirani tu mladi glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, a ostale glavne uloge nose Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.
 
"Nisam želio snimiti socijalnu dramu, nego priču o obitelji i prijateljstvu bez istraživanja socijalne pozadine bespravne gradnje. Zanimaju me ljudske priče i međuljudski odnosi te na koji način obiteljski odnosi mogu generirati osobu u nastajanju. Iako vizualni motivi bespravne gradnje, makadamskih puteva i blata ukazuju na turobni socrealizam, u filmu se potencira crnohumorna nota i pronalazak ljepote u ružnoći," otkrio je redatelj i scenarist Josip Žuvan, koji je za svoj prvi dugometražni igrani film inspiraciju pronašao u vlastitoj okolini.
 
Film Garbura prati dvojicu dvanaestogodišnjaka Nikolu i Antonija, najbolje prijatelje koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karabita, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na Youtubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.
 
Garbura će se prvi put publici predstaviti 23. rujna na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, u sklopu natjecateljskog programa Novi redatelji (New Directors) posvećenog prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta. Festival će ove godine posjetiti brojna renomirana imena iz svijeta filma poput Alejandra Gonzalesa Innaritua, Davida Cronenberga, braće Dardenne, Claire Denis, Penelope Cruz, Juliette Binoche, Liama Neesona, Diane Kruger i drugih.
 
Festival u San Sebastianu ima posebnu povijesnu vrijednost u svjetskoj kinematografiji jer je ugostio niz izuzetno važnih događaja u povijesti kinematografije poput međunarodne premijere filma Vrtoglavica Alfreda Hitchcocka kao i europske premijere Ratova zvijezda. To je ujedno i festival koji je značajno obilježio i unaprijedio karijere brojnih filmaša poput Fancisa Forda Coppole, Bong Joon-hoa te Pedra Almodóvara.

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu je prema Međunarodnom savezu udruženja filmskih producenata (FIAPF) svrstan u A kategoriju festivala. Festival, koji ove godine slavi svoje 70. izdanje, održava se u španjolskom San Sebastianu od 16. do 24. rujna.
 
Film nastaje u produkciji Maxima filma iz Hrvatske i koprodukciji Biberche productions iz Srbije. Producent filma je Damir Terešak, a koproducentica je Nikolina Vučetić Zečević. Ostalu ekipu čine direktor fotografije Tomislav Sutlar, montažer Borna Buljević, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Katarina Pilić, majstorica maske Jasmina Lilić, skladatelj Mate Matišić i dizajneri zvuka Ognjen Popić i Zoran Maksimović.
 
Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.