Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera glazbeno-scenskog djela 'Canti di prigonia' autora M. Ferlina, G. Ferčeca i L. Dallapiccole u Beču

'Canti di prigonia' ('Pjesme zatočeništva') autora Matije Ferlina i Gorana Ferčeca scensko je uprizorenje istoimene kompozicije Luigija Dallapiccole koje će biti premijerno izvedeno 24. svibnja u Jugendstiltheateru am Steinhof u okviru programa festivala Wiener Festwochen u Beču.
vrijeme: 24.05.2023. -
mjesto: Austrija; Beč
url: https://www.festwochen.at/en/

Glazbeno-scenski događaj „Canti di prigonia“ nastaje po narudžbi umjetničkog ravnatelja Wiener Festwochena Christophea Slagmuyldera kao dio njegove programske koncepcije koja potiče razvoj novih izvedbenih poetika i narativa u inscenaciji glazbenih djela.
 
Luigi Dallapiccola, rođen 1904. godine u Istri, studirao je klavir u Firenci i uspostavio tehniku ​​dvanaest tonova Druge bečke škole u Italiji. Između 1938. i 1941., pod udarom Mussolinijeve tiranije, skladao je svoj triptih „Canti di prigonia” kao atonalni krik protiv fašizma. Dallapiccolino djelo zvučna je slika na temu slobode koja se bazira na tri tekstualna predloška: molitvi Marije Stuart Stefana Zweiga, ulomku iz Boetijeve „Utjehe filozofije” te psalmu „In Te Domine Speravi” Girolama Savonarole. Sadržaj te glazbene slike istovremeno je meditativan i snažno gestualan. Ono što se u njoj izgovori moglo bi biti molitva ili meditacija. Glasovi, s druge strane, tu molitvu pretvaraju u snažan krik, u vapaj, jecaj, pobunu usmjerenu prema temi slobode. Kad bi Dallapiccolino djelo uistinu bilo slika, vjerojatno bi to bila slika prošlosti za budućnost, slika koja opominje. Slika možda jednostavna za analizu, ali nimalo jednostavna za razumjeti. Sastavljena od krajnosti; meditativne liričnosti prigušene molitve i glasnog vapaja za slobodom.
 
Otvorena usta, bilo u političkoj agitaciji ili u pjesmi, bilo u boli, čuđenju, divljenju ili pred smrću, osnovni su motiv scenskih opisa autora teksta i dramaturga Gorana Ferčeca te inscenacije redatelja i koreografa Matije Ferlina. Zajedno s austrijskom dirigenticom Cordulom Bürgi, scenografom Mauricijom Ferlinom, dizajnerom svjetla Georgom Veitom, uz podršku Koraljke Begović (asistentice režije), Desanke Janković (asistentice kostimografije) i Silvije Stipanov (izvršne producentice), u izvedbi Dušana Gojića, Roka Juričića, Lane Menige, Tanje Smoje, Dijane Vidušin, vokalnog ansambla Cantando Admont iz Graza te instrumentalnog ansambla PHACE iz Beča, Matija Ferlin i Goran Ferčec suptilno otvaraju prostor dijaloga za glazbu Dallapiccole.
 
Svjetska premijera „Canti di prigonia“ održat će se 24. svibnja u 20:30 sati u Jugendstiltheateru am Steinhof u Beču. Reprizne izvedbe na programu su 25. i 26. svibnja, također u 20:30 sati.
 
„Canti di prigonia“ nastaje u produkciji Wiener Festwochena u partnerstvu s Umjetničkom organizacijom Provincija, uz rezidencijalnu podršku Zagrebačkog kazališta mladih i Centra mladih Ribnjak (u okviru projekta Rezidencija Ribnjak) te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.
 
Više informacija na: https://www.festwochen.at/en/canti-di-prigionia.