Preskočite na glavni sadržaj

Svjetska premijera filma 'Dani suše' u Cannesu popraćena dugim ovacijama

Hrvatska manjinska koprodukcija kuće 4Film i koproducentice Anite Juke, 'Dani suše (Burning Days)' turskog redatelja Emina Alpera imala je u ponedjeljak, 23. svibnja, svjetsku premijeru u sklopu sekcije Izvjestan pogled 75. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Publika je pri završetku filma autore i ekipu pozdravila oduševljenim dugim pljeskom. 
vrijeme: 23.05.2022. -
mjesto: Francuska; Cannes
url: https://www.festival-cannes.com/en/

"Premijera filma je prošla fenomenalno. Publika nas je ispratila desetominutnom ovacijom, što pokazuje koliko im se film svidio. Izuzetno nam je drago što su s nama bili i članovi hrvatske ekipe, jer upravo ova suradnja predstavlja prvu tursko-hrvatsku koprodukciju na jednom filmu. Hrvatska je ušla posljednja u financijsku strukturu našeg filma, a sa 4Filmom smo odmah 'kliknuli'. Dijelimo iste poglede na audiovizualno stvaralaštvo, što bi film trebao biti i priču koju bi trebao pričati. Također, hrvatski filmski djelatnici ostali su prijatelji s ostatkom ekipe, stalno se čuju, tako da smatram da smo okupili jedan izvrstan tim," rekao je producent filma Dani suše,  Nadir Öperli (Liman Film). 
 
Film je prikazan u punoj dvorani Claude Debussy, u sklopu drugog najbitnijeg natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Izvjestan pogled (Un Certain Regard). Projekciji je prisustvovala ekipa filma predvođena redateljem Eminom Alperom i glavnim glumcima Selahattinom Paşalıjem, Ekinom Koçom, Selin Yeninci i drugima, uz hrvatsku koproducenticu filma Anitu Juka, pridruženu producenticu Lauru Sinovčić te drugog operatora kamere i steadycam operatora, Gorana Mećavu. Canneska publika film je nagradila gromoglasnim pljeskom i višeminutnim ovacijama. 
 
"Ova ambiciozna koprodukcija okupila je vrhunske filmske djelatnike iz cijele Europe – imali smo prilike surađivati s ekipom iz Francuske, Njemačke, Nizozemske, Grčke i naravno, Turske. Rezultat se i vidi, a oduševljenje publike koje smo doživjeli jučer to i potvrđuje. Emin Alper pravi je vizionar, njegov dosadašnji rad je impresivan, no vjerujem da su 'Dani suše' njegovo najbolje ostvarenje do sada. Surađivati na ovom filmu bilo je jedinstveno iskustvo, ali i čast," poručila je Anita Juka nakon premijere filma.
 
Film Dani suše nastaje u produkciji turske kuće Liman Film (Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Viola Fügen, The Match Factory Productions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je The Match Factory. 
 
Osim spomenutih Anite Juka, Laure Sinovčić i Gorana Mećave, na filmu su, od hrvatske ekipe, radili i Paulina Križić (pridružena producentica), Krešimir Rodić (tonski snimatelj) i Daniel Žuvela (mikroman). 
 
U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.
 
Podsjetimo, osim Dana suše, u Cannesu će svjetsku premijeru u srijedu, 25. svibnja, imati i manjinska koprodukcija Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija. Film također nastaje u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom. 
 
Izvor: HAVC