Preskočite na glavni sadržaj

Svetom Duhu na čast 2023.

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko, u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko, organiziraju poetsko-glazbeni program 'Svetom Duhu na čast' u petak, 26. svibnja, s početkom u 20 sati, u prostoru ispred Pastoralnog centra Župe svetog Nikole biskupa Jastrebarsko.
vrijeme: 26.05.2023. -
mjesto: Jastrebarsko
url: https://www.matica.hr/ogranci/ogranak-matice-hrvatske-u-jastrebarskom/

Program "Svetom Duhu na čast" održat će se trinaestu godinu zaredom, ususret blagdanu Duhova. Prvih devet godina program se održavao u kapeli Svetog Duha u centru Jastrebarskog. Taj biser crkvene arhitekture godinama je privlačio velik broj posjetitelja, ljubitelja poezije i glazbe, od kojih su mnogi tada prvi put zakoračili u ovu jaskansku kapelu.
 
Kapela Svetog Duha, koja se spominje već sredinom 14. stoljeća, u potresima koji su 2020. godine zadesili Hrvatsku pretrpjela je znatna oštećenja, a u potresu je oštećena i jaskanska župna crkva svetog Nikole. Obje crkve trenutno su pri samom kraju obnove i uskoro će se opet moći boraviti u njima zbog čega smo iznimno sretni i zahvalni. Želja organizatora je programom "Svetom Duhu na čast" skrenuti pozornost na ove vrijedne crkve, ali i na ostale sakralne bisere jaskanskog kraja i drevne građevine u centru Jaske koje treba sačuvati i zaštititi za buduće naraštaje.
 
Veselimo se što ovim programom zajedno s Vama čuvamo baštinu i tradiciju te promičemo kulturu, glazbu, poeziju i scensku umjetnost.
 
Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog. 
 
U slučaju lošeg vremena, program će se održati u Pastoralnom centru jaskanske župe.