Preskočite na glavni sadržaj

Svečano otvorena Kneževa kapelica u Dvoru

Nakon četiri desetljeća, u srijedu 7. prosinca 2022. za javnost je ponovno otvorena Kneževa barokna kapelica u Dvoru posvećena rođenju Blažene Djevice Marije, priopćeno je iz Dubrovačkih muzeja.
vrijeme: 07.12.2022. -
mjesto: Dubrovnik

Kneževa kapelica podignuta je odlukom Maloga vijeća krajem 1459. godine, a posvećena je Rođenju Blažene Djevice Marije (Mala Gospa). Kako se knezu u to vrijeme zabranjivalo izlaziti iz Dvora privatnim povodima, bogoslužje se za njega i njegovu obitelj odvijalo u kapelici. U potresu koji je zadesio Dubrovnik 1667., stradala je i kapelica u kojoj je knez Šimun Getaldić (Ghetaldi) poginuo tijekom jutarnje mise. Nakon potresa, kapelica je podignuta 1690. – 1691. u baroknom stilu prema projektu poznatog sicilijanskog arhitekta, dominikanca Tommasa Marije Napolija (Palermo, 1659. – 1725.). Ovalnog je tlocrtnog oblika iznimnog za Dubrovnik. Klasicistički zidni oslici koji su prikazivali scene iz Marijinog života vidljivi su u fragmentima.
Dubrovački muzeji zahvaljuju kolegama iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, a posebno Fani Župan, Veroniki Šulić i  Pauli Borković koje su radile restauraciju zidnog oslika. Kapelicu je otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu dr.sc. Julijana Antić Brautović, prigodnim riječima obratila se i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, dok su otvaranje kolendom uveličali članovi Folklornog ansambla „Linđo“.
Svečano otvaranje kapelice održano je u sklopu programa “Osam stoljeća dubrovačkoga kolendavanja“ kojeg su povodom uvrštenja dubrovačkoga kolendavanja u nacionalni Registar zaštićene nematerijalne baštine, organizirali Dubrovački muzeji uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija RH. 
www.dumus.hr