Preskočite na glavni sadržaj

Svečano otvoren kulturno-umjetnički projekt u Gračišću: Sv. Vid – Signum temporis i Sjedi5!

Kulturno-umjetnički projekt Sv. Vid - Signum temporis autora Milana Bešlića s kiparskim djelima akademika Petra Barišića u autorskom projektu Sjedi5! akademika Nikole Bašića i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, otvoren je 5. srpnja u Gračišću (Špital).
vrijeme: 05.07.2024. -
mjesto: Gračišće u Istri
url: https://www.info.hazu.hr/

Projekt Sjedi5! akademika Bašića i njegova provedba u drevnom i slikovitom Gračišću, spaja tradiciju života malih zajednica i druženja na gradskim ulicama i trgovima, s modernom tehnologijom prijenosa informacija i virtualne prezentacije. Kamene klupe akademika Barišića predstavljaju vremeplove na kojima putnik namjernik i znatiželjnik uranja u povijest i kulturu Gračišća, od gradskih vrata i lože, palače Salamon, crkve sv. Marije “na placu”, crkve sv. Antuna Padovanskog, crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije, crkve sv. Eufemije i ulice Pod Fumiju, do srednjovjekovnih zidina i kružne kule.
(Iz teksta akademika Daria Vretenara)
...

Projekt Sjedi5! moj je odgovor na inicijativu akademika Daria Vretenara i hrvatskog likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića, da se pod nazivom Signum temporis, sv. Vid Gračišće u tom malom istarskom gradu pokrene kulturni projekt u kojem bi različite umjetničke intervencije, intervenirane u prostor grada, proizvele veće i šire zanimanje za njegovu iznimnu kulturu.
Polazišta i ciljevi Pouzdano možemo ustvrditi da ništa tako snažno ne oblikuje hrvatski urbani identitet kao mali gradovi, njihovo urbanističko, arhitektonsko i ukupno kulturno naslijeđe. Iako je Hrvatska zemlja malih gradova njezin suvremeni urbanistički i prostorni razvoj zanemario je to svojstvo.

(Akademik Nikola Bašić, autor projekta Sjedi5!)

Opširnije


Foto: HAZU