Preskočite na glavni sadržaj

Svečane premijere filma 'Tvornice radnicima' u sklopu projekta Kino Magistrala

Treći filmski program Kino magistrale donosi svečanu premijeru novog domaćeg dokumentarnog filma 'Tvornice radnicima' redatelja Srđana Kovačevića, koji će predstaviti film publici u utorak, 12. travnja, u 20 sati, u Dubrovniku (dvorana Visia), potom u riječkom Art-kinu u četvrtak, 14. travnja, u 20 sati, a turneju Kino magistralom zaključit će gostovanjem u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata, 22. travnja, u 20 sati.
vrijeme: 12.04.2022. - 22.04.2022.
url: https://kinomagistrala.hr/

Dokumentarni film 'Tvornice radnicima' govori o radnicima koji su 2005. godine okupirali tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postavši jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi. Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikrosvijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Redatelj Srđan Kovačević prati razvoj njihova pothvata tijekom pet godina. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i priča o žrtvi koje je zajednica prisiljena podnijeti na putu prema svom cilju. Ostaje pitanje: može li tvornica u rukama radnika preživjeti na marginama kapitalizma ili nam je potreban veći san?
 
Tvornice radnicima svoju je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, a proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu te na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu.
 
“Kino magistrala” obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

“Kino magistrala”  jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.