Preskočite na glavni sadržaj

Svečana dodjela Nagrade Ivo Hergešić

Svečana dodjela Nagrade novoutemeljene Nagrade Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u protekloj kazališnoj sezoni održat će se u Zagrebu u nedjelju, 26. rujna, s početkom u 12 sati.
vrijeme: 26.09.2021. -
mjesto: Zagreb

„Kažu da je glumačka umjetnost prolazna kao i sam kazališni trenutak; da kazališni radnik plete užeta od pijeska… Ali, ne ostaje samo sjećanje, kazališni je doživljaj u srcu gledaoca i slušaoca: ostaju i vrednote utkane u tradiciju koja nije samo časna prošlost nego i živa sadašnjost“, zapisao je prije pedesetak godina Ivo Hergešić pišući nekrolog glumcu i redatelju Viktoru Beku. Hergešićeve riječi o višesmjernoj i dalekosežnoj rezonantnosti kazališnoga čina i kazališne umjetnosti zvučno i simbolično odjekuju i danas. Nije zato slučajno da ih navodimo upravo sada i ovdje, prigodom prve svečane dodjele novouspostavljene Nagrade Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u prethodnoj sezoni, kao što nije slučajno ni da nagrada kojoj je temeljni cilj poticanje kazališnoga stvaralaštva s jedne i afirmacija kazališne kritike i teatrologije s druge strane, u spomen na djelovanje toga istaknutog hrvatskog teatrologa, književnoga povjesničara, profesora, prevoditelja i kritičara, Ivu Hergešića (Zagreb, 23. srpnja 1904. – Zagreb, 29. prosinca 1977.) nosi upravo njegovo ime. Nagrada se dodjeljuje u rujnu svake godine, a sastoji se od plakete, umjetničke skulpture (rada akademske slikarice i redateljice Tine Violić) i novčanog iznosa.

Dugogodišnja želja i nastojanje brojnih članova Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa da Društvo nakon duže stanke ponovno pokrene nekadašnji dobar običaj kazališnokritičkog i teatrološkog rezimiranja prethodne kazališne sezone u obliku dodjeljivanja nagrade za najuspješniju predstavu, ove se godine napokon uspjela realizirati i to kao nagrada za najbolje kazališno ostvarenje, bilo predstavu u cjelini, bilo pojedinačno umjetničko ostvarenje, premijerno izvedeno u prethodnoj kazališnoj sezoni (od 1. rujna prethodne do 31. kolovoza tekuće godine). Pritom je važno naglasiti da se nagradom žele obuhvati svi mnogovrsni i raznorodni oblici i vidovi izvedbene umjetnosti u Hrvatskoj bez obzira na to je li riječ o, primjerice, dramskom, glazbenoscenskom, plesnom, lutkarskom, neverbalnom ili eksperimentalnom izričaju, odnosno o institucionalnoj ili izvaninstitucionalnoj sceni, ako je uopće potrebno stvarati takvu podjelu, kao što se žele zahvatiti i apostrofirati umjetnička dostignuća svih kazališnih profesija, odnosno izvođača i članova autorskih timova, od pisaca, skladatelja, dramaturga, koreografa i redatelja preko glumaca, lutkara, pjevača i plesača do scenografa, kostimografa, oblikovatelja svjetla, autora scenske glazbe i oblikovatelja zvuka (…), odnosno svih onih koji svojim djelom pridonose potvrđivanju i razvoju kazališne umjetnosti. Važno je k tomu naglasiti da se Nagrada Ivo Hergešić ne dodjeljuje na temelju nominacija, već u obzir za nagradu dolaze sva kazališna ostvarenja, skupna i pojedinačna, realizirana unutar Republike Hrvatske u navedenu razdoblju.

S obzirom na rečena višegodišnja nastojanja Društva da se nagrada pokrene, također je važno istaknuti da nam je tim draže što smo Nagradu Ivo Hergešić uspjeli pokrenuti upravo sada, u godini pandemije virusa COVID-19 kada se ne samo hrvatska nego i svjetska izvedbena scena morala suočiti (i još se suočava) s jednim od najvećih izazova u njezinoj dugogodišnjoj i bogatoj povijesti, a u hrvatskoj je sredini opterećena, posebice u jednom njezinu djelu, i nošenjem s posljedicama potresa koji su ostavili dubok i možda još nesaglediv trag na hrvatsko kazalište i društvo u cjelini. Kazališna sezona iza nas obilježena je nastojanjima svih kazališnih umjetnika, bez obzira na nezanemarive pa katkada čak i nepomirljive poetičke preferencije ili razlike u produkcijskim, pa zašto to ne reći – i egzistencijalnim – uvjetima  rada, za realiziranjem potrebe za stvaranjem kazališne umjetnosti, za iznalaženjem mnogolikih oblika i kanala kreativnoga izražavanja i za ostvarivanjem kontakta s gledateljem. Jedini su probijali dotadašnje okvire kazališne komunikacije i ostvarivali eksperimente u drugim medijima kako bi realizirali svoje projekte i doprli do publike, drugi nisu dopustili da im gubitak kazališnoga prostora zbog potresa označi i prestanak djelovanja iznalazeći varijabilne moduse umjetničkoga djelovanja, treći su svoju umjetničku kreativnost upregnuli u izlazak na potresom pogođena područja kao u prvome redu angažiran i ljekovit odgovor kazališta na neposrednu ugroženost zajednice, četvrti su izlaz pronalazili u ustrajnom radu na produbljivanju osobnoga umjetničkog izričaja i stvaranju iznimnih kazališnih djela. U godini iza nas napustili su nas i mnogi predstavnici kazališne umjetnosti koji i pojedinačno i kao zastupnici svojih profesija uopće – glumci, redatelji, pjevači, oblikovatelji svjetla… – predstavljaju ono najvrjednije u svojoj struci. Drugim riječima, nezahvalnim uvjetima unatoč, kazališna umjetnost nije se pokolebala, upravo suprotno.

Na tragu rečenoga, tročlano je povjerenstvo sastavljeno od članova Društva, kazališnih kritičara Tomislava Kurelca (predsjednika Povjerenstva), Olge Vujović i Anđele Vidović, donijelo odluku da se Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u razdoblju od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. dodijeli predstavi…..

Dobitnika nagrade doznat ćete na Svečanoj dodjeli Nagrade Ivo Hergešić u Velvetu (terasa), Dežmanova 9, uz omogućene sve epidemiološke uvjete,

Upravni odbor Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa:
Kim Cuculić
Višnja Kačić Rogošić
Mira Muhoberac (predsjednica)
Gordana Ostović (tajnica)
Martina Petranović