Preskočite na glavni sadržaj

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins 2021.

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins 2021.
vrijeme: 04.06.2021. - 06.06.2021.

vrijeme: 04.06.2021. - 06.06.2021.
mjesto: Zagreb, Trogir, Varaždin


Ovogodišnjoj manifestaciji Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins Hrvatska se pridružuje treći put. U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi te interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj (Aix-en-Provence, Francuska) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj. 

Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture tijekom mjeseca lipnja kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju privatni i javni vrtovi te parkovi i perivoji, a od 2018., u okviru obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe.

Ovim se događanjem nastoji potaknuti građane da obrate više pažnje na prostor oko sebe, da uživaju u ljepoti oblikovanih prostora, ali i osvijeste povezanost između ljudi i prirode. Njime se također nastoji istaknuti važnost podizanja svijesti o zaštiti, očuvanju i obnovi ove vrste kulturne baštine, osobito kod djece i mladih, kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

Upravo je Prijenos znanja tema ovogodišnjih susreta u vrtovima: od prijenosa pisanih znanja o vrtovima od renesansne naovamo do prijenosa znanja stručnjaka koji se bave vrtovima – vrtlara, pejzažnih arhitekata i stručnjaka za hortikulturu. Parkovi i vrtovi bit će i mjesta prijenosa/razmjene različitih znanja, vještina i umijeća široj publici.

U koordinaciji Ministarstva kulture i medija RH te u suradnji s konzervatorskim odjelima u Trogiru i Varaždinu priređeni su prigodni edukativni programi te interaktivni plesni program Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Baleta Preljocaj (Aix-en-Provence, Francuska) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj.
 
ZAGREB
 
ProgramomNeočekivani rendez-vous s Urbanom grupom plesne intervencije Baleta Preljocaj s plesačima Baleta Preljocaj i HNK-a u Zagrebu“ u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, zagrebačkoj će se publici predstaviti baletna grupa Preljocaj iz Francuske koja s plesačima Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu dovodi ples na neobična mjesta, ovaj put u zagrebački park Maksimir.
 
6. lipnja 2021.
Posjetitelji parka Maksimir moći će u 13:00 i u 16:00 sati nastupom plesača Baleta Preljocaj i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu doživjeti sinergiju plesa, prostora i publike.
 
TROGIR

Program „Garagnin-Fanfogna, park u gradu – gradu park!“ uključuje aktivnosti kojima će se predstaviti prirodna i kulturna baština lokaliteta te građane podsjetiti na kulturno-povijesne vrijednosti ovoga gotovo zaboravljenog zelenog srca Trogira. Predstavljanjem projekta obnove parka Garagnin-Fanfogna u Muzeju grada Trogira prikazat će se vizija njegove budućnosti, načini i mogućnosti korištenja ovog prostora u skladu s potrebama 21. stoljeća.

4. lipnja 2021.
Polaznici dječje radionice koja će se održati u Muzeju grada Trogira imat će prigodu prošetati parkom u 13:00 sati uz stručno vodstvo mag. ing. prosp. arch. Vesne Hrge Martić, koautorice krajobrazne studije parka.
5. lipnja 2021.
U dvorištu Muzeja grada Trogira dr. sc. Ana Šverko iz Instituta za povijest umjetnosti, kao inicijator projekta obnove parka Garagnin-Fanfogna, u 10:00 sati održat će predavanje o njegovoj povijesti i planiranoj budućnosti.
 
VARAŽDIN

Programom „Prijenos znanja – šetnja kroz razvoj parkovne arhitekture Šetališta Vatroslava Jagića“ predstavit će se prirodna i bogata kulturna baština Šetališta Vatroslava Jagića te slojevitost parkovnog oblikovanja.

4. lipnja 2021.
Zainteresirani šetači moći će u 10:00 sati sudjelovati u prezentaciji prirodne i kulturne baštine Šetališta Vatroslava Jagića.
 
Događanja će se održati uz pridržavanje epidemioloških mjera.
 
Više o programu Susret u vrtovima / Rendez-vous aux jardins na europskoj razini pročitajte na poveznici: https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/