Preskočite na glavni sadržaj

'Šuma Striborova' za otvaranje kazališne sezone u 'Žar ptici'

Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru 'Žar ptice' u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili 'Šumu Striborovu'. Premijera je 29. rujna, s početkom u 19 sati!
vrijeme: 29.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://zar-ptica.hr/

'Priče iz davnine', zbirka bajki naše najpoznatije spisateljice Ivane Brlić Mažuranić, prvi je put objavljena 1916. Smatrajući da nema puno priča za djecu - I.B. Mažuranić ih je sama počela izmišljati i pripovijedati. Inspiraciju je nalazila u slavenskoj narodnoj predaji, te je i naše lokalne priče, legende i mitove učinila svjetski poznatim. Za Priče iz davnina, nekoliko je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. Nije ju dobila, ali je svojim magičnim bajkama svejedno zaradila nadimak "hrvatski Andersen", a kasnije i "hrvatski Tolkien". Mnoge od njih ostale su u divnom sjećanju brojnih generacija upravo zbog svoje originalnosti i svevremenskih poruka.
 
'Šuma Striborova', baš kao i u ostale njene bajke, čitatelje uči o važnosti bezgranične ljubavi, pogotovo one majčinske, kao i to da uvijek treba stremiti istini i da se ljude ne smije suditi po izgledu. U predstavi čiju premijeru očekujemo 29. rujna u 19 sati
 
Igraju (se): Marko Hergešić - Malik Tintilinić, Amanda Prenkaj, Filip Lugarić i Laura Čerina - domaći; Ana Marija Vrdoljak  - majka; Vesna Ravenščak - djevojka guja, Berislav Tomičić - Stribor; Jakov Zovko – mladić.
 
A autorski tim predstave, čije su probe u punom jeku u GK Žar ptica čine:

Redateljica: Lea Anastazija Fleger
Dramatizacija: Ivana Vuković
Scenograf: Stefano Katunar
Kostimograf: Ana Fucijaš
Scenski pokret: Jure Radnić
Skladatelj: Borna Šercar
Oblikovatelj rasvjete: Vesna Kolarec
Pretpremijerne izvedbe igraju se 27.9. u 10h i 28.9. u 10h i 18h.