Preskočite na glavni sadržaj

Sudjelovanje hrvatskog izaslanstava na 42. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek doputovala je u Pariz gdje predvodi izaslanstvo Republike Hrvatske na 42. zasjedanju Opće skupštine UNESCO-a, koja se održava do 22. studenoga 2023. Ministrica će u petak sudjelovati i na Pariškom mirovnom forumu u organizaciji francuske vlade koji je u 9. studenog otvoren konferencijom o humanitarnoj pomoći Gazi.
vrijeme: 09.11.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Opća skupština UNESCO-a održava se svake dvije godine i na njoj sudjeluju izaslanstva svih 194 država članica UNESCO-a i 12 pridruženih članica, a ove godine organizatori su Opću skupštinu najavili kao svjetski laboratorij ideja za nove multilateralne pristupe u donošenju nekoliko važnih odluka o suvremenim pitanjima vezanima uz očuvanje baštine, okoliša i obrazovanja.


Ministrica kulture i medija govorit će na izlaganju šefova izaslanstava, sutra, 10. studenog i održati  niz bilateralnih sastanaka na marginama Opće skupštine. Danas se susrela s glavnom ravnateljicom UNESCO-a Audrey Azoulay i održala sastanak s pomoćnikom glavne ravnateljice za kulturu Ernestom Ottoneom Ramírezom. S čelnim ljudima UNESCO-a, ministrica je među ostalim razgovarala o Hrvatskom predsjedanju IHRA-om i posebno o sporazumu vezano uz buduću izložbu u Aushwitzu, te o skorom otvaranju novog dijela kompleksa Međunarodnog centru za podvodnu arheologiju u Zadru koji ima status UNESCO-ovog centra II kategorije. Dogovoreno je da će se u povodu završetka obnove i otvaranja novih prostora Centra u Zadru u ožujku organizirati međunarodna konferencija u suorganizaciji UNESCO-a i Ministarstva kulture i medija. 
 
S kolegama ministrima, sudjelovala je na otvaranju izložbe Bienalsur 2023“ - Međunarodnog bijenala suvremene umjetnosti juga koji je osmislio Universidad Nacional de Tres de Febrero javno sveučilište iz Argentine koje od 2015. istražuje i predstavlja problematiku današnjeg svijeta, a u prva tri izdanja okupilo je više od 1800 umjetnika iz cijelog svijeta.