Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice povodom odlaska Milana Kruheka

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska hrvatskog arheologa i povjesničara dr. sc. Milana Kruheka, bivšeg ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest.
vrijeme: 05.07.2022. -

Svoju bogatu stručnu karijeru dr. sc. Milan Kruhek započeo je kao asistent kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a kontinuirano napredujući, predanim radom ostvario je najviše zvanje muzejskog savjetnika u Hrvatskome povijesnome muzeju u Zagrebu. Osobit doprinos ostaje za njegovim opsežnim znanstvenim opusom i dugogodišnjim znanstvenim radom u Hrvatskom institutu za povijest. U historijatu te ustanove ostat će upisan kao jedan od osnivača Odjela za srednjovjekovnu povijest, višegodišnji ravnatelj te mentor zaslužan za razvoj mnogih danas priznatih znanstvenika.

Baveći se istraživanjem hrvatskog srednjovjekovlja, dr. sc. Milan Kruhek ostavio je osobite doprinose poznavanju kulturne baštine na području Hrvatske vojne krajine, obilježenom udarima osmanskih osvajanja te je svojim vrijednim dokumentiranjem trajno zadužio konzervatorsku službu. Središnji fokus njegovog iscrpnog terenskog rada zauzima materijalna kulturna baština, a osobito fortifikacijska arhitektura i feudalni gradovi. Stoga su njegova kapitalna djela posvećena upravo graditeljskoj baštini nekadašnjeg krajiškog područja, a napose gradu Karlovcu. Za trajno unapređivanje poznavanja karlovačke prošlosti te njegove profane, fortifikacijske i sakralne graditeljske baštine primio je i Nagradu grada Karlovca, dok se među brojnim priznanjima za njegov ukupan i opsežan znanstveni rad izdvaja Odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske s likom Ruđera Boškovića.