Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice Nine Obuljen Koržinek povodom odlaska Dragutina Dumančića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Dragutina Dumančića, izdavača, pjesnika, prozaika i prevoditelja.
vrijeme: 28.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

„Tih i nenametljiv, Dragutin Dumančić bio je čovjek širokih interesa i velikoga znanja na različitim područjima. Široka javnost pamtit će ga ponajprije kao osnivača nakladničke kuće Ceres, koja je djelovala poput svojevrsnog posrednika između frankofone i hrvatske kulture. Objavio je niz istaknutih francuskih autora, kao što su Camus, Flaubert, Duras, Bruckner, Tournier, Le Clezio, Garde, Yourcenar, Saint-John Perse, Beckett i Finkielkraut, nerijetko i u vlastitom sjajnom prijevodu, ali je kao izdavač afirmirao i brojne hrvatske autore. Za promicanje francuske kulture zasluženo mu je dodijeljeno i ugledno francusko odličje "Vitez reda za umjetnost i književnost".
 
Puno je i onih koji će se gospodina Dumančića sjećati kao renomiranoga agronomskog stručnjaka koji je godinama radio u međunarodnoj organizaciji za hranu i poljoprivredu FAO.
 
Na svakom od svojih brojnih i vrlo raznolikih projekata Dragutin Dumančić radio je posvećeno i predano, no ipak njegova je najveća strast bila fotografija, kojom se bavio cijeloga života. Iza sebe ostavlja bogat opus jedinstvenih svjedočanstava prostora i vremena, među kojima istaknuto mjesto zauzima i zbirka portreta hrvatskih i stranih pisaca.
 
Kao vrstan prevoditelj, zapažen pjesnik i prozni autor, nadaren fotograf, agilan izdavač, gospodin Dumančić imao je bogat i ispunjen život, a u hrvatskoj kulturi i javnom životu ostavio je duboke tragove.“