Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija u povodu odlaska akademika Viktora Žmegača

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska akademika Viktora Žmegača.
vrijeme: 20.07.2022. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

"​Napustio nas je jedan od posljednjih velikih hrvatskih polihistora, germanist svjetskoga glasa, esejist, povjesničar kulture, čovjek koji se suvereno kretao različitim područjima književne znanosti, umjetnosti i kulturologije.
 
Znanstvenik iznimno širokih interesa, golema sintetičkog znanja i nemjerljivih duhovnih i intelektualnih kapaciteta, Žmegač je već za života osigurao kultno mjesto u hrvatskom kulturnom i javnom prostoru i takvim ćemo ga se zauvijek sjećati.
 
Kao sveučilišni profesor svojim je znanjem i nadasve odgovornim i predanim pedagoškim pristupom presudno oblikovao životne i profesionalne putove brojnih studentskih naraštaja, dok je svojom svjetski priznatom kanonskom germanističkom literaturom značajno utjecao na razvoj germanistike u Hrvatskoj i u svijetu.
 
Osim golemog književno-znanstvenog opusa iz područja germanistike, teorije književnosti i komparatistike, ostat će zapamćen i po podjednako meritornim i nezaobilaznim prilozima kroatističkim temama, teoriji i povijesti glazbe, esejistici, analizi fenomena iz suvremene popularne kulture i svakodnevnog života. Prisjetimo se samo knjiga „SMS eseji“ ili „Filozof igra nogomet“.
 
Akademik Žmegač ostavio je nekoliko kapitalnih djela iz područja kulturologije i urbane povijesti – „Od Bacha do Bauhausa“, „Bečka moderna“, „Četiri europska grada“, „Majstori europske glazbe“ - u kojima je dao nemjerljiv doprinos kulturnoj povijesti nekolicine europskih država, stvarajući djela kakvih u tim kulturama prije njega nije bilo. U kroatističkim raspravama uvijek je kulturu svoje domovine smještao u europski kontekst i postavljao je u suodnos s najvećim europskim civilizacijama.
 
Kao čovjek bio je jednostavan i skroman, odgovoran i discipliniran, u životnim potrebama gotovo asket. No kod znanstvenih i stručnih ciljeva što ih je pred sebe postavljao nije poznavao granica. Ionako visoko postavljenu letvicu redovito bi obilno prebacio.
 
Prostor što ga je zauzimao u hrvatskoj kulturi, znanosti o književnosti i javnom životu toliko je velik da za njim ostaje golema praznina. Pokušat ćemo je popuniti sjećanjem na njegova sjajna djela, briljantna predavanja i javne nastupe."