Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska redatelja Veljka Bulajića, velikana hrvatske kinematografije

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji povodom odlaska gospodina Veljka Bulajića, hrvatskog filmskog redatelja koji je svojim umjetničkim ostvarenjima prešao granice nacionalne kinematografije. 
vrijeme: 03.04.2024. -

„Usavršavajući se od samog početka svoje duge i plodne redateljske karijere koju je počeo prije više od 70 godina kada je kao stipendist polazio slavni Eksperimentalni kinematografski centar (Centro Sperimentale di Cinematografia) u Rimu, Veljko Bulajić svakim je svojim novim filmom, bez obzira na tematiku, unaprjeđivao standarde hrvatske kinematografije.

Premda je prve filmove snimio i ranije, njegov debitantski cjelovečernji igrani film iz 1959. Vlak bez voznog reda zasluženo je postigao veliki uspjeh i osvojio nagrade. Tijekom svog bogatog filmskog djelovanja, izražavao je posebnu sklonost povijesno-političkim temama, od ratnih spektakala Kozara i Bitka na Neretvi do drame Uzavreli grad te povijesnih filmova Atentat u Sarajevu i Čovjek koga treba ubiti, koji su ostali u sjećanju generacijama publike i postizali izniman uspjeh kod domaće i strane kritike. Širinu njegovog umjetničkog opusa i interesa potvrdio je dokumentarni film Skoplje '63 o razornom potresu koji je pogodio Skoplje 1963. godine, nagrađen na venecijanskoj Mostri, za koji je primio UNESCO-ovu nagradu Kalinga.

Opus Veljka Bulajića ostat će upisan u antologiji hrvatskog filma i po broju i po važnosti nacionalnih i svjetskih priznanja, među ostalim, nagrade na festivalima u Veneciji, Monte Carlu, San Sebastijanu, Moskvi, New Delhiju, a posebno nominaciju Bitke na Neretvi za Oskara u kategoriji najboljeg stranog film. Na Pulskom filmskom festivalu zaslužio je više Zlatnih Arena za najbolji film i režiju, a ovjenčan je i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo i odlikovanjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi."