Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska novinara Damira Matkovića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Damira Matkovića, jednog od doajena hrvatskog televizijskog novinarstva, dugogodišnjeg urednika Hrvatske radiotelevizije.
vrijeme: 24.04.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

"Svojim profesionalnim i kreativnim pristupom, Damir Matković ostvario je bogatu i raznoliku karijeru koja je obuhvaćala sva područja televizijskog medija, od izvještavanja s tržnice do uređivanja i vođenja Zagrebačke panorame i mozaične emisije Dobar dan, od informativno-političkog magazina Spektar, preko kultne emisije Slikom na sliku, do uređivanja i vođenja glavne informativne emisije TV Dnevnika. Svoje bogato iskustvo utkao je u razvoj Hrvatske radiotelevizije radeći kao pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a i odgovorni urednik zabavnog i sportskog programa HTV-a. Posebno važan dio svoje plodne karijere realizirao je kao vanjskopolitički komentator HTV-a.
 
Mnogim generacijama gledatelja, u pamćenju su ostala njegova izvještavanja iz središta vanjsko-političkih zbivanja, jednako kao i putopisne priče u kojima bi slikovito predstavio društveno-politički trenutak pojedine, portretirane države ili područja. Kontinuirano se obrazujući i usavršavajući svoje novinarske sposobnosti, Damir Matković postao je jedan od prvih novinara HTV-a koji je sam snimao svoje reportaže. U antologiji televizijske reportaže, ostat će zapisane njegove priče iz cijele Europe koje je snimao čak i na trgovačkim brodovima koji su plovili od Rotterdama i sjeverne Norveške do Sardinije, Kanara i Maroka.
 
Njegova svestranost i novinarska znatiželja, vodila ga je uvijek za dobrom pričom, a s jednakim se novinarskim umijećem majstorski okušao u manjim i većim dokumentarnim formama. Zaslužio je brojne nagrade, među ostalima i godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero, kao i nagradu Prix Schuman za promicanje temeljnih vrijednosti Europske unije. Uz novinarsko stvaralaštvo, Damir Matković je mnogim svojim aktivnostima dokazao izniman senzibilitet za prava i slobode novinara posebno se angažirajući u vodstvu Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21.
 
Odlaskom Damira Matkovića hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od onih novinskih profesionalaca čiji je rad utjecao na mnoge mlađe kolege kojima je prenosio znanja i vrijednosti istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija.