Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Miroslava Lilića

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno u povodu odlaska gospodina Miroslava Lilića, jednog od najpoznatijih hrvatskih televizijskih novinara i urednika, dugogodišnjeg glavnog urednika programa Radiotelevizije televizije Zagreb, Hrvatske radiotelevizije i Nove TV.
vrijeme: 25.07.2023. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Od samih početaka svoje novinarske karijere krajem šezdesetih godina u Plavom vjesniku, svojim profesionalnim pristupom Miroslav Lilić je ostvario plodnu novinarsku karijeru upravo u televizijskom mediju u kojem je djelovao do svog umirovljenja. I kao novinar i kao urednik u legendarnim emisijama Informativne redakcije tadašnje Radiotelevizije Zagreb Jučer, danas, sutra i Kronika, Miroslav Lilić je svojom snažnom novinarskom znatiželjom i strašću prema televizijskom novinarstvu ostavio sjajne reportaže dnevnih vijesti koje danas imaju vrijednost dokumentarnog gradiva, povijesti druge polovice 20. stoljeća.
 
Razvoju televizijskog novinarstva uvelike je pridonio ponajprije kao urednik dnevnoga programa, a posebno kao odgovorni urednik informativno-političkoga programa i glavni urednik programa ponajprije RTV Zagreb, a kasnije i HTV-a i Nove TV.
 
U antologiji hrvatskog televizijskog novinarstva ostat će zapamćen kao pokretač 3. programa HTV-a gdje je dao priliku novoj generaciji televizijskih novinara i voditelja. Posebne zasluge pripadaju mu i za osmišljavanje i vođenje programa Za slobodu tijekom Domovinskog rata kada je bilo iznimno važno medijski prezentirati istinu o stradanju, ali i obrani, građanima podizati moral i davati nadu u pobjedu.
 
Uz to što je u praksi odgojio generacije mladih novinara i urednika Hrvatske televizije, Miroslav Lilić predavao je i na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U svojoj dugogodišnjoj novinarskoj karijeri zasluženo je primio brojne nagrade, među kojima su „Zlatno pero“ Društva novinara Hrvatske i Nagrade „Ivan Šibl".
 
Odlaskom Miroslava Lilića hrvatski medijski prostor izgubio je još jednog od novinarskih velikana, profesionalca koji je televizijskom mediju posvetio cijeli svoj život.