Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska Marine Baričević, ugledne povjesničarke umjetnosti, likovne kritičarke i novinarke

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska ugledne povjesničarke umjetnosti, likovne kritičarke i novinarke Marine Baričević, bivše ravnateljice Zaklade Ivana Meštrovića u Zagrebu, Splitu i Otavicama.
url: https://min-kulture.gov.hr/
„Kao dugogodišnja urednica, komentatorica i likovna kritičarka Radio Zagreba, gospođa Baričević je uređivala emisiju „Govorimo o likovnoj kulturi“ putem koje je pratila i promovirala sve pojave na umjetničkoj sceni, od suvremene produkcije do povijesno umjetničkih istraživanja. U njezinim kritikama, esejima i osvrtima koje je pisala kao stalna vanjska suradnica i likovna kritičarka Novog lista, ali i u povremenim objavama u Vjesniku, Oku, Radosti i Feral Tribuneu, ostala je zapisana kronika nacionalne umjetničke scene od sedamdesetih godina prošloga stoljeća, koja će biti nezaobilazna u budućim istraživanjima i obradama hrvatskog umjetničkog stvaralaštva.

Uz spisateljski rad, Marina Baričević je bila aktivna članica ili predsjedateljica raznih likovnih odbora, komisija, umjetničkih savjeta, žirija i likovnih kolonija, u kojima je s iznimnom energijom i entuzijazmom promovirala umjetnike i njihova djela. Njezina posebna ljubav bila je keramika, bila je članica Međunarodne akademije za keramiku u Genevi, a za pedesetak izložbi u Hrvatskoj i diljem svijeta, zasluženo je ovjenčana Nagradom Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH za životno djelo.

Plodonosno stvaralaštvo Marine Baričević, u rasponu od mnoštva stručnih knjiga i monografija, scenarija za dokumentarne filmove o slikarima i keramičarima do brojnih kritika, eseja i predgovora u katalozima izložbi, ostavilo je stoga neizbrisiv trag u povijesti hrvatske likovne kritike i povijesti umjetnosti, znanosti koja je odlaskom Marine Baričević izgubila jednog od svojih dobrih duhova koji svojim dragocjenim pogledom umjetnicima znaju uputiti konstruktivnu kritiku i dati onu iznimno potrebnu ruku prijateljstva i potpore."