Preskočite na glavni sadržaj

Sućut ministrice kulture i medija povodom odlaska arhitekta i dizajnera, profesora Maria Beusana

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u ime Ministarstva kulture i medija i svoje osobno u povodu odlaska uglednog arhitekta, umjetnika, dizajnera interijera, izložbi i nakita, sveučilišnog profesora Maria Beusana.
vrijeme: 07.02.2022. -
„Njegova svestranost i entuzijazam, a osobito kreativan pristup u oblikovanju interijera, pogotovo muzeja i brojnih izložbenih postava, ostavili su dubok trag u prezentaciji bogate hrvatske kulturne i prirodne baštine: od arheoloških nalazišta, preko arhitektonskih spomenika,  umjetničkih djela i opusa do prirodoslovnih tema, kartografije ili faune. Gotovo 250 izložbenih i 36 muzejskih postava, ostat će ogroman kulturološki doprinos profesora Beusana hrvatskoj muzeologiji. Kao pedagog, eneracijama svojih studenata nije prenosio samo svoja znanja i istraživanja, nego i ljubav prema svom poslu, kao što je svoje je bogato iskustvo prenio i u knjizi "Arhitektura izložbe".

Posebnost njegova muzeološkog pristupa, očitovala se u minucioznom istraživanju svake pojedine teme te kreativnoj prezentaciji najzanimljivijih priča koje umjetnička djela ili svakodnevni predmeti naših predaka mogu ispričati. Svakom muzejskom postavu, jednako kao i izložbenom, posvećivao se s velikom ljubavlju i energijom, a pored praktičnog i pedagoškog bavljenja arhitekturom, s jednakom se strašću posvećivao izradi nakita s kojim je stekao i međunarodnu prepoznatljivost, izlažući i sudjelujući na izložbama diljem svijeta. Bio je jedan od naših najboljih poznavatelja povijesnog nakita, a njegova djela, suvremenih, najčešće apstraktnih oblika, poput kiparskih minijatura bila su izrađena u emajlu – materijalu koji ga je najviše intrigirao i nadahnjivao.

Čistoća i jednostavnost u dizajnu unutarnjih prostora, maštovitost i narativnost u prezentaciji kulturnog i umjetničkog naslijeđa i umjetnička raskoš u oblikovanju nakita, dio su njegove svestrane osobnosti, koja ga je činila osobito omiljenim i cijenjenim profesorom generacija studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Odlaskom profesora Maria Beusana, Hrvatska je izgubila jedinstvenog arhitekta, dizajnera, umjetnika i iznad svega, zaljubljenika u nacionalnu kulturnu i prirodnu baštinu“.