Preskočite na glavni sadržaj

Studiju Tumpić/Prenc nagrada Pentawards za biodinamička vina Šuran

Studio Tumpić/Prenc osvojio je za dizajn etikete 'biodinamičkih vina' srebro u kategoriji tamnih vina na Pentawardsu, najvažnijem međunarodnom natjecanju specijaliziranom za dizajn ambalaže, priopćeno je u utorak iz Studija.
vrijeme: 27.09.2022. -

Pentawards je vodeća nagrada koju za dizajn ambalaže dodjeljuje globalna platforma i zajednica za dizajn Pentawards.
Na gala večeri održanoj proteklog tjedna u londonskoj Royal Opera House, proglašeni su dobitnici ovogodišnjeg Pentawardsa, koje su ocjenjivali predstavnici 25 brendova i 25 dizajnerskih agencija - kao što su IKEA, Mars Food, Design Bridge, WWF, Microsoft, Nestle, Xiaomi, Lego, Amazon i brojnih drugih, dodaje se.
Rovinjski Studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc s dizajnom etikete biodinamičkih vina Šuran izborio je srebro u kategoriji tamnih vina, među čak 2.000 prijavljenih radova iz 60 različitih zemalja.
Od svog osnutka 2007. godine, kroz Pentawards natjecanje koje prepoznaje izvrsnost u dizajnu ambalaže pristiglo je preko 20.000 prijava iz više od 64 zemalja svijeta. 
Radovi su smješteni u osam glavnih kategorija s odgovarajućim potkategorijama.
Pozornost struke ove godine privukla je raritetna etiketa iznimnog, biodinamičnog vina Šuran, proizvedenog od grožđa koje nije tretirano kemikalijama, herbicidima i pesticidima, navodi se u priopćenju.
Takav ekološki pristup poljoprivredi podrazumijeva stvaranje balansiranog ekosistema u svrhu samoodrživosti, što je Studio Tumpić/Prenc dizajnom htio i prikazati.
Rovinjski dizajneri tako su dočarali mikrobiološku aktivnost tla kroz njegove slojeve, satkane sitnim slovima citata talijanskog znanstvenika i aktivista u pokretu Slow Food International, Carla Petrinija. Tekst koji kritizira masovnu proizvodnju hrane i poziva na ekološku svijest nevidljiv je, a može se pročitati tek uz pomoć povećala ugrađenog u poklopac ambalaže boce.
Vrijednost ovog kreativnog rješenja prije Pentawardsa prepoznali su i drugi veliki festivali, odnosno natjecanja u dizajnu, pa je Studio Tumpić/Prenc  za ovaj rad dobio i nagrade European Design Award, Red Dot, Dieline Awards i Ideje X.
Izvor: Hina