Preskočite na glavni sadržaj

Studij Dizajna: Održi da izdrži – Dizajn za ruralni razvoj

Izložba naziva 'Održi da izdrži – Dizajn za ruralni razvoj' koja predstavlja četiri studentska projekta nastala na zagrebačkom Studiju Dizajna, kao i inovativan edukativni pristup u nastavi kroz koji su nastali, otvara se u četvrtak 20. travnja u HDD galeriji u Zagrebu.
vrijeme: 20.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://dizajn.hr/

Četiri grupe studenata pod mentorstvom Sanje Bencetić, Ivane Fabrio i Izvorke Jurić istraživale su život u ruralnim krajevima Hrvatske i kreirale radove koji odgovaraju na probleme, situacije i priče koje su tamo pronašli, koristeći metode i načela inkluzivnog i socijalnog dizajna te upravljanja dizajnom. 

Iz teksta Marka Goluba:
“Osnovni obrisi ovog projekta zapravo su iscrtani ključnom početnom idejom – povezati tri različita, ali kompatibilna kolegija sa Studija dizajna, usmjeriti njihove specifične rakurse i instrumente u bazično istu temu, te pokušati vidjeti koje će vrijednosti iz toga proisteći. Drugim riječima, umjesto da su iz predmeta Socijalni dizajn (Ivana Fabrio), Inkluzivni dizajn (Sanja Bencetić) i Upravljanje dizajnom (Izvorka Jurić), studenti na završnoj godini diplomskog studija dobili tri različita zadatka, dobili su jedan, ali na način da u rukama imaju set dizajnerskih disciplina i s njima povezanih očišta, svjetonazora i instrumenata. Konkretno, Socijalni dizajn mogao im je otvoriti senzibilitet za društveno poslanje dizajna, za pitanje odgovornosti, empatije, sistemskog razmišljanja itd. Inkluzivni dizajn u jednadžbu unosi participativnost, uključivanje krajnjih korisnika u sam proces dizajna, kao i razmišljanje o tome kako se usmjeravanjem pažnje na specifične probleme jedne skupine, ma kako ona bila marginalizirana, možemo naše okruženje učiniti boljim za sve. Upravljanje dizajnom, pak, cijelom projektu daje pragmatični fokus i suočava ih s pitanjima organizacije, učinkovitosti, realističnosti, održivosti rješenja kojima streme u stvarnim uvjetima, sa svim njihovim prednostima, nedostacima, slabostima i prilikama.'' (...)

Opširnije

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja, a ulaz je besplatan.



 


STUDIJ DIZAJNA: ODRŽI DA IZDRŽI – Dizajn za ruralni razvoj (HDD galerija 20.4. – 5.5.2023.)
autorice projekta: Sanja Bencetić, Ivana Fabrio, Izvorka Jurić
dizajn identiteta i postava izložbe: Sara Bonačić, Kristina Majer, Tena Pezdevšek, Lucija Tandara
autor teksta predgovora i videa: Marko Golub
produkcija i organizacija izložbe: Marko Golub / HDD
autori projekata “Lov nije samo lov”: Sara Bonačić, Martina Brkić, Kristina Majer, Lucija Tandara, Tena Pezdevšek, Iva Žmirak
autori projekata “Kišnica”: Ena Čuček, Ana Koruga, Lucija Kosina, Josipa Matić
autori projekata “Pčelitzzza”: Erik Burić, Nina Delić, Maja Janković, Lada Kušec Deči
autori projekata “Vatra u kući”: Lana Banek, Andrea Bielen, Bruna Čičin-Šain, Petra Piknjač, Mauro Polondak, Katarina Trpčić
Projekti su realizirani tijekom akademske godine 2021./2022. u sklopu završne godine diplomskog studija Odsjeka Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, smjera Industrijski dizajn i smjera Vizualne komunikacije.