Preskočite na glavni sadržaj

Studentska riječ: Obrazovanje danas, za sutra

Tribina 'Studentska riječ' će se održati u utorak, 23. svibnja, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola na temu: 'Obrazovanje danas, za sutra'.
vrijeme: 23.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.kgz.hr/hr

Svjesno ili ne, svaki je oblik društvene organizacije odgovor na pitanje kakvo društvo i kakvog čovjeka želimo. No, kakvo god uređenje bilo, upravo je obrazovanje medij u kojemu se čovjek i društvo produciraju i reproduciraju. Stoga je teško prenaglasiti značaj i ulogu obrazovanja u procesu postajanja čovjekom.
 
Međutim, sustav obrazovanja usko je povezan sa sustavom uređenja − svako obrazovanje pretpostavlja određeni sustav, a svaki već gotovi sustav jednako tako pretpostavlja već obrazovane subjekte.
 
Obrazovanje prilagođeno kasnokapitalističkom tržišnom sistemu susreće se s brojnim problemima, kao što su inflacija ocjena i diploma, hiperspecijalizacija, poplava mediokriteta, digitalizacija te općenito pitanje svrhe obrazovanja u današnje turbulentno vrijeme, a o tome će se razgovarati s filozofom i publicistom Karlom Jurakom, ujedno doktorandom suvremene hrvatske povijesti. (L. M.)
 
Gost: Karlo Jurak
Urednik i voditelj: Luka Mayer, student filozofije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 
Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba – Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice.